Ας κοιτάξουμε στα μάτια τα παιδιά...

Για την σημερινή νέα γενιά λέγεται ότι πρόκειται για μάζα καθοδηγούμενη, χωρίς όνειρα – εκτός από αυτά ενός κινητού τηλεφώνου & ενός αυτοκινήτου - , που ζει με Ρουβά & ριάλιτι & άλλα πολλά που τα γνωρίζετε.

Φυσικά υπάρχει αυτή η κατηγορία παιδιών, όπως πάντα υπήρχαν τα αντίστοιχα σε κάθε γενιά. Η διαφορά της «υπόλοιπης» σημερινής από τις προηγούμενες είναι ότι καθώς μεγαλώνει σε μια τραγική εποχή – που σημειωτέον δημιούργησαν οι μεγαλύτεροί τους που φέρουν & την ευθύνη – έχει εξαρχής, & μάλιστα βίαια, δοσμένη «όλη την πληροφορία». Πρόκειται για μια γενιά που δεν προλαβαίνει να αφουγκραστεί & να επεξεργαστεί, αλλά αναγκαστικά οφείλει να αποδεχτεί & να διαχειριστεί άμεσα.

Εκεί, ο κάθε χαρακτήρας αντιδρά αλλιώς. Γι’ αυτό νομίζω ότι είμαστε μπροστά σε μια πλουραλιστική νέα κοινωνία, αρκετά ανεκτική & ανοιχτή, & ταυτόχρονα πολύ ψυλλιασμένη, επιφυλακτική & σε διαρκή αμφισβήτηση. Άλλωστε ακόμα & η απάθεια είναι συχνά μια μορφή αντίδρασης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι νέοι σήμερα φορούν τα πάντα & δεν ακολουθούν μια μόδα, ότι ακούνε διάφορες μουσικές & όχι μόνο ένα είδος, ότι ψηφίζουν διαφορετικά κόμματα σε κοινές παρέες, ότι γεμίζουν μικρά θέατρα & σινεφίλ αίθουσες, ότι κατέβηκαν στους δρόμους, ότι δεν παραμυθιάζονται με ήρωες & ινδάλματα ή στρέφονται σε εκείνους του παρελθόντος, όπως ο Τσε ή ο Μάρλει.

Ας κοιτάξουμε λίγη περισσότερη ώρα στα μάτια αυτούς τους πιτσιρικάδες, που έγιναν απότομα έφηβοι. Είναι εκείνοι που μεγαλώνουν & αρκετά μόνοι – αφού πια αμφότεροι οι γονείς δουλεύουν - , είναι εκείνοι που κάνουν πάρτ τάιμ δουλειές , για να μη ζητάνε συνέχεια χαρτζιλίκι, είναι εκείνοι που μάλλον δεν θα κληρονομήσουν ένα διαμερισματάκι, γιατί τα λεφτά λιγοστεύουν. & αν τους κατηγορούμε ότι «μπαίνουν από νωρίς στο λούκι» & δεν ασχολούνται με άλλα πράγματα, ας σκεφτούμε, αν έχουν στ’ αλήθεια εναλλακτική λύση, στην κοινωνία που τους υποδέχτηκε…

Εβίτα Γούλα - φιλόλογος

1 σχόλιο:

  1. Η φράση "Ας κοιτάξουμε λίγη περισσότερη ώρα στα μάτια αυτούς τους πιτσιρικάδες, που έγιναν απότομα έφηβοι." πιστεύω ότι τα λέει όλα..πρέπει οι άνθρωποι γύρω μας να αποδεχτούν και το κομμάτι που ονομάζεται ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ..Ίσως να μην τους ρώτησε κανείς αυτούς τους εφήβους αν ήθελαν να μεγαλώσουν και να μπουν σε αυτες τις διαδικασίες από τόσο νώρις..κάτι γνώριζαν λοιπόν οι παλιοί που έλεγαν.."από μικροί στα βάσανα"..(μια παλιά μαθήτρια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή