Οι γέφυρες του Κένιγκσμπεργκ

Το παρακάτω πρόβλημα κρύβει μια πραγματική ιστορία και εντάσσεται στην Ιστορία των Μαθηματικών, οι γέφυρες του Κένιγκσμπεργκ:

Μπορείς να περπατήσεις πάνω σε όλες τις γέφυρες, μόνο μια φορά στην καθεμιά, ξεκινώντας και τελειώνοντας τον περίπατο στο ίδιο σημείο; Δείτε το σαν μονοκοντυλιά...

Το 1735 ο Λέοναρντ Όιλερ (Leonhard Euler) επισκέφτηκε την πόλη Κένιγκσμπεργκ (το σημερινό Καλίνιγκραντ). Ο ποταμός Πρέγκελ που διασχίζει και ομορφαίνει την επαρχιακή αυτή πόλη, χωρίζεται στο κέντρο της, δημιουργώντας δυο μικρές νησίδες. Την εποχή του Όιλερ επτά γέφυρες συνέδεαν μεταξύ τους τις δυο όχθες του ποταμού και τις δυο νησίδες με τη στεριά. Οι κάτοικοι της ήσυχης πόλης έπαιζαν ένα παιχνίδι – είχε άλλες αρετές ο χρόνος τότε. Ρωτούσαν και τους περαστικούς αν μπορούν να βρουν τρόπο να περιηγηθούν στην πόλη και να επιστρέψουν στο σημείο της αφετηρίας, περπατώντας όλες τις γέφυρες αλλά μόνο μια φορά. Κάτι σαν τα σχεδιάσματα με μονοκοντυλιά.......

Ο Όιλερ ήταν ο πρώτος που έλυσε το γρίφο με τις γέφυρες Κένιγκσμπεργκ. Και με τη λύση που έδωσε εγκαινίασε τη Θεωρία Γραφημάτων και, ας πούμε θεμελίωσε την Τοπολογία. Ένας σπουδαίος μαθηματικός, θεμελιωτής μετά της Τοπολογίας των Μαθηματικών, πατέρας της σταθεράς του Όιλερ, του αριθμού e και της Ταυτότητας του Όιλερ.

Με τους γρίφους και τις σπαζοκεφαλιές ο Λέοναρντ Όιλερ κράτησε το μυαλό του διαυγές και δημιουργικό ως την τελευταία του ανάσα. Αν και τα τελευταία 17 χρόνια της ζωής του ήταν σχεδόν τυφλός έγραψε το μεγαλύτερο μέρος του έργου του. Και τη χρονιά που πέθανε, 76χρονος, επινόησε “τα μαγικά τετράγωνα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου