Τα αναγράμματα του Γαλιλαίου


Τον Αύγουστο του 1610, ο Γαλιλαίος έστειλε ένα μυστικό μήνυμα στον πρέσβη της Τοσκάνης, που περιελάμβανε μια ακατανόητη ακολουθία 37 γραμμάτων, έναν αναγραμματισμό της τελευταίας αστρονομικής του ανακάλυψης:

SMAISMRMILMEPOETALEUMIBUNENUGTTAURIAS

Με αυτό το τέχνασμα διασφάλιζε την πατρότητα της ανακάλυψης του, χωρίς να την αποκαλύπτει, πράγμα που έκανε 3 μήνες μετά:

ALTISSIMUM PLANETAM TERGEMINUM OBSERVATI
(Παρατήρησα τον υψηλότερο τρισχιδή πλανήτη)

Αυτός ο πλανήτης ήταν ο Κρόνος και ο Γαλιλαίος, εξαιτίας της ανεπαρκούς ισχύος του τηλεσκοπίου του, είχε εκλάβει τις άκρες του δακτυλίου του σαν 2 δορυφόρους. Στο μεταξύ ο Kepler, που είχε βαλθεί να αποκρυπτογραφήσει το ανάγραμμα, είχε καταλήξει:

SALVE UMBISTINEUM GEMINATUM MARTIA PROLES
(Χαίρετε μαινόμενοι δίδυμοι, βλαστάρια του Άρη)

Έτσι ο Kepler είχε φτάσει στο συμπέρασμα ότι ο Γαλιλαίος είχε ανακαλύψει 2 δορυφόρους του Άρη. Όπως γνωρίζουμε σήμερα, ο Άρης έχει πράγματι 2 δορυφόρους, αλλά ο Kepler δεν θα μπορούσε να το γνωρίζει με τα μέσα της εποχής του. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ο Γαλιλαίος έστειλε και άλλο ανάγραμμα:

HAEC IMMATURA A ME IAM FRUSTRA LEGUNTUROY

Ένα μήνα αργότερα, αποκάλυψε τη λύση:

CYNTIAE FIGURAS AEMULATOR MATER AMORUM
(Η μητέρα του Έρωτα ζηλώνει τις μορφές της Κύνθιας)

Ο Γαλιλαίος είχε ανακαλύψει ότι η Αφροδίτη (μητέρα του Έρωτα) περνάει παρόμοιες φάσεις με τη Σελήνη (Κύνθια), πράγμα που αποδεικνύει ότι περιστρεφόταν γύρω απο τον Ήλιο.
Και πάλι ο Kepler, βάλθηκε να αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα:

MACULA RUFA IN IOVE EST GYRATUR MATHEM ECC
(Στον Δία υπάρχει μια ερυθρά κηλίδα που περιστρέφεται μαθηματικά)

Και πάλι η "ψευδής" λύση του Kepler είναι αληθής! Πράγματι στον Δία υπάρχει μια μεγάλη ερυθρά κηλίδα που περιστρέφεται, πράγμα που ανακαλύφθηκε 3 αιώνες αργότερα.

Σκέψη:
Η πιθανότητα ένα ανάγραμμα περίπου τριάντα γραμμάτων να επιδέχεται, απο καθαρή τύχη, και δεύτερη νοηματική αναδιάταξη και μάλιστα αυτό το νόημα να αντιστοιχεί σε αληθινή αστρονομική ανακάλυψη, είναι τόσο μικρή που σε κάνει να σκέφτεσαι μια απόκρυφη εξήγηση. Η πιθανότητα, να συμβεί αυτό 2 φορές αγγίζει το θαύμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου