Οι μεγαλύτερες απειλές για την ανθρωπότητα

Το Times Higher Education διεξήγαγε μία έρευνα, για τις ανάγκες της οποίας ζήτησε από 50 παλαιότερους νικητές Νόμπελ να προβλέψουν τον τρόπο με τον οποίο θα τελειώσει ο κόσμος, τουλάχιστον όπως τον γνωρίζουμε και αυτές είναι οι επικρατέστερες εκδοχές






1. Αύξηση του πληθυσμού και περιβαλλοντική υποβάθμιση
Περισσότερο από το 1/3 όσων ρωτήθηκαν, πιστεύουν ότι η ζωή στον πλανήτη θα τελειώσει όπως την ξέρουμε, εξαιτίας της υπερβολικής αύξησης του πληθυσμού και της συνεχόμενης μόλυνσης του περιβάλλοντος, αφού ο συνδυασμός αυτών των δύο θα οδηγήσει στην ανεπανόρθωτη απώλεια πόρων.

2. Πυρηνικός πόλεμος
Με τις σχέσεις της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ να βρίσκονται στη χειρότερη στιγμή τους, το 23% των ερωτηθέντων απάντησε πως ένα πυρηνικός πόλεμος είναι η πιο πιθανή αιτία που θα βάλει τέλος στο μάταιο τούτο κόσμο.

3. Κάποια λοιμώδης ασθένεια ή/και η ανθεκτικότητα των ιών στα φάρμακα
Καθώς ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η ανθεκτικότητα ιών και βακτηρίων στα αντιβιοτικά είναι μία από τις μεγαλύτερες υπάρχουσες απειλές για την ανθρωπότητα, 8% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησαν πως μία ανίκητη λοίμωξη, παράλληλα με τα αήττητα στα αντιβιοτικά μικρόβια, θα οδηγήσουν στη συντέλεια του κόσμου.

4. Εγωισμός και απώλεια τιμιότητας
Το ίδιο ποσοστό με εκείνο των λοιμώξεων και της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά συγκεντρώνει και η έλλειψη τιμιότητας με τον εγωισμό, καθώς το 8% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι φοβούνται την απώλεια «μιας ανθρωπιστικής προοπτικής ενώ ο άνθρωπος βιώνει χωρίς φραγμούς την εποχή του ίντερνετ και όσων αυτό προσφέρει απλόχερα».

5. Αδαείς ηγέτες
Χωρίς να κατονομάζουν κάποιον συγκεκριμένο, το 6% απάντησε πως σημαντική απειλή για το τέλος της ανθρωπότητας είναι οι αδαείς ηγέτες.

6. Φονταμενταλισμός ή τρομοκρατία
Ο θρησκευτικός εξτρεμισμός και η ιδέα ότι τρομοκράτες έχουν όπλα μαζικής καταστροφής είναι μία ακόμα εκδοχή που συγκέντρωσε το 6%.

7. Άγνοια και διαστρέβλωση της αλήθειας
Καθώς είναι επιστήμονες όσοι συμμετείχαν στην έρευνα, σε ποσοστό 6% απάντησαν ότι συνιστά σοβαρή απειλή για την ανθρωπότητα η διαστρέβλωση της αλήθειας. Σε έναν κόσμο που τα επιστημονικά δεδομένα αμφισβητούνται διαρκώς, τι μπορούν να κάνουν άραγε οι επιστήμονες για να αποτρέψουν οποιουδήποτε είδους καταστροφή;

8. Τεχνητή νοημοσύνη
Αυτός ο φόβος δεν είναι καινούριος, καθώς από την εποχή που έκαναν την εμφάνισή τους οι υπολογιστές, οι περισσότεροι σκεπτικιστές για τις δυνατότητές τους έθεσαν το ζήτημα οι μηχανές να ξεπεράσουν την ανθρώπινη νοημοσύνη και να εξαφανίσουν την ανθρωπότητα. Σε αυτή την έρευνα, αυτή η εκδοχή υποστηρίζεται σε ποσοστό 4%.

9. Ανισότητα
Αρκετά από τα παραπάνω, αν όχι όλα, αρκούν για να συντηρήσουν και να γιγαντώσουν την ανισότητα που έτσι κι αλλιώς χαρακτηρίζει τον πλανήτη Γη. Αν και πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά φαινόμενα του σήμερα, συγκέντρωσε μόλις το 4% στις απειλές για το τέλος της ανθρωπότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου