Γράμμα από τον άνθρωπο του μέλλοντος


Χθές βρήκα ένα γράμμα κάτω από την εξώπορτα του σπιτιού μου. Τα στοιχεία του αποστολέα απουσίαζαν. Το ενδιαφέρον μου κεντρίστηκε. Το άνοιξα ανυπόμονα. Ξεκίνησα να διαβάζω…












«Αγαπητέ άγνωστε του 2015,
Σου στέλνω αυτό το γράμμα από το, μακρινό για σένα, 2115. Προφανώς δεν βρίσκεσαι ακόμα εν ζωή, μάλλον ούτε τα παιδιά σου και, ανάλογα την ηλικία σου, πιθανότατα ούτε και τα εγγόνια σου.

Αν θυμάμαι καλά από τα σχετικά σχολικά βιντεάκια του μαθήματος της Ιστορίας (η χρήση του γραπτού λόγου στην εκπαίδευση βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση, αλλά δε θα προβώ σε περεταίρω ανάλυση) πρέπει ακόμα να διανύετε την περίοδο της Ελληνικής Οικονομικής Κρίσης του ’10. Οι σημερινοί μελετητές εκφράζουν έντονες διαφωνίες για το πότε αυτή τελείωσε. Πολλοί λένε ότι η κατάσταση είχε ήδη αρχίσει να βελτιώνεται πριν την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κώστα Καραμανλή μετά την εκλογική αναμέτρηση του 2026. Δυστυχώς, από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, το έλλειμμα άρχισε να ξαναπαίρνει τρομακτικές διαστάσεις και αυτή τη φορά δε σας χαρίστηκαν. Η χρεοκοπία του ’39 σας κατέστρεψε σχεδόν ανεπανόρθωτα και η χώρα βρισκόταν σε απελπιστική κατάσταση για μεγάλο διάστημα.

Το 2054 ξεσπάει ένας αιματηρός εμφύλιος μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων, αλλά τα πράγματα εξομαλύνονται γρήγορα. Τέσσερα χρόνια αργότερα εκλέγεται πρωθυπουργός ο Ορφέας-Ερνέστο Τσίπρας, υποσχόμενος ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και ότι “δεν θα επαναλάβει τα λάθη του πατέρα του”. Τον είχε ψηφίσει κι ο παππούς μου νομίζω.

Οι ένοπλες συγκρούσεις έχουν -ευτυχώς- μειωθεί κατακόρυφα παγκοσμίως, ειδικά μετά τον Γαλλο-Συριακό πόλεμο του 2088 και την 47η Ινδο-Πακιστανική Ειρηνευτική Συνθήκη του ’91. Σε αντίθεση με τις επικρατούσες προβλέψεις της εποχής σας πάντως, οι Η.Π.Α. εξακολουθούν να αποτελούν την νο1 υπερδύναμη, καθώς έλυσαν το πρόβλημα της ενεργειακής τους εξάρτησης από τη Σαουδική Αραβία και διέκοψαν κάθε είδους διπλωματική σχέση και ανάμιξη στα εσωτερικά των αραβικών χωρών. Κάθε εποχή έχει τις θεωρίες της για το ποιο κράτος είναι το “next best thing”. Τότε ήταν η Κίνα. Τώρα είναι το Καζακστάν. Θα δείξει…

Σε τεχνολογικό επίπεδο οι εξελίξεις είναι, όπως εύκολα φαντάζεσαι, ραγδαίες. Όχι, δεν έχουμε ακόμα ιπτάμενα αυτοκίνητα, ίσως στο μέλλον· οι αυτόματες ηλεκτρικές ατομικές κάψουλες μετακίνησης όμως, μας έχουν λύσει τα χέρια! Η πυρηνική ενέργεια έχει γίνει ασφαλέστερη στη διαχείρισή της, και πλέον καταλαμβάνει περίπου το 80% του παγκόσμιου ενεργειακού μεριδίου. Επίσης, οι περισσότερες προβλέψεις σας για τον υπερπληθυσμό του πλανήτη αποδείχθηκαν λανθασμένες. Ο πληθυσμός δεν ξεπέρασε ποτέ τα 10 δισεκατομμύρια, μιας και έλαβε χώρα ένα φαινόμενο "αυτορρύθμισης" κατά το οποίο οι άνθρωποι μείωσαν σταδιακά το ρυθμό αναπαραγωγής τους. Βασικά, θα μπορούσατε εύκολα να το είχατε προβλέψει. Τα στοιχεία ήταν μπροστά στα μάτια σας, αλλά υποθέτω ότι προτιμούσατε να κινδυνολογείτε και να τη βρίσκετε μιζεριάζοντας, σκεπτόμενοι “το δυστοπικό μέλλον που μας περιμένει”.

Συγγνώμη αν γίνομαι απότομος και επικριτικός, αλλά σκέψου το εξής: Πόσα κοινά έχεις ΕΣΥ με τον μέσο άνθρωπο του 1915; Βρίσκεις λογικές τις συμπεριφορές του; Συμφωνείς με την πλειοψηφία των πιστεύω του; Δε λέω προφανώς ότι όλοι εσείς ήσασταν ηλίθιοι και τρελοί. Ήσασταν αυτό που ήσασταν: Παράγωγα της εποχής και των επιρροών σας. Δυστυχώς όμως δε μπορώ να μπω στη θέση σας. Όπως κι εσείς δε μπορείτε να μπείτε στην ψυχοσύνθεση των προηγούμενων από σας γενιών. Δε γίνεται. Λείπουν στοιχεία.

Για παράδειγμα: πριν από 17 χρόνια αποδείχθηκε επιστημονικά ότι δεν υφίσταται ελεύθερη βούληση. Αυτή η ιδέα βρίσκεται στην εποχή σας ακόμα στο στάδιο της νευροβιολογικής/φιλοσοφικής θεωρίας. Δε μπορείτε να "χτίσετε" λοιπόν τις προσωπικότητες και τις κοσμοθεωρίες σας γύρω από κάτι που δεν γνωρίζετε. Οι συνέπειες αυτής της αποκάλυψης σε νομικό, κοινωνικό και ηθικό επίπεδο είναι τρομακτικές. Η έννοια της αδιαπραγμάτευτης προσωπικής ευθύνης όπως την γνωρίζαμε μέχρι χθες έχει πάει περίπατο. Παρόλα αυτά, οι συμπεριφορές μας δεν έχουν αλλάξει ιδιαιτέρως, καθώς ούτε κι εμείς οι ίδιοι μπορούμε να συμφιλιωθούμε απολύτως με τα νέα δεδομένα.

Όσο περνούν τα χρόνια πολλές έννοιες και θεσμοί χάνουν τη δύναμή τους. Οι επίσημες θρησκείες έχουν απολέσει μεγάλο κομμάτι των ακολούθων και της αίγλης τους, δεν έχουν όμως, σε καμία περίπτωση, εξαλειφθεί. Όσες φέρθηκαν έξυπνα άρχισαν να εξελίσσονται, εγκαταλείποντας την (υπερ)συντηρητική τους ρητορεία, προωθώντας τον πλήρως συμβολικό χαρακτήρα των Γραφών, υιοθετώντας μια σχεδόν ντεϊστική θεώρηση του κόσμου και προτάσσοντας περισσότερο το κοινωνικό τους έργο. Κοινώς, η πλειοψηφία των ανθρώπων σήμερα δεν ασχολείται ιδιαίτερα με το ζήτημα "θρησκεία" και πιστεύει γενικώς και αορίστως σε μια "Ανώτερη Δύναμη".

Υ.Γ.1 Ο ρατσισμός υφίσταται ακόμα, αλλά έχει κι αυτός αλλάξει. Απευθύνεται κυρίως προς τους μιγάδες που γεννήθηκαν από την ένωση μαύρου και ασιάτισσας. Κανείς δε θυμάται το λόγο.

Υ.Γ.2 Μετά το δεύτερο μισό του αιώνα σου, θα ανακηρυχθεί παράνομο το να φοράς οποιοδήποτε κρεμαστό στο λαιμό. Από κάποιο σημείο και μετά, οι άνθρωποι άρχισαν να προσβάλλονται με την επίδειξη οποιουδήποτε συμβόλου και σχεδίου.

Υ.Γ.3 Το μόνο πράγμα που έχει επιβιώσει απαράλλαχτο μέχρι και σήμερα είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος».

Το γράμμα είχε τελειώσει. Σήκωσα τα μάτια μου, το έκανα μια τσαλακωμένη χαρτόμπαλα και το πέταξα στα σκουπίδια. «Μα πόσοι βλαμμένοι υπάρχουν εκεί έξω», αναρωτήθηκα.



 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου