Το Voyager 1 έφυγε από τα όρια του Ηλιακού Συστήματος!
Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, ανθρώπινο αντικείμενο βρίσκεται έξω απο τα όρια του ηλιακού συστήματος!
Αρκετοί θα θυμάστε την ανακοίνωση της ΝΑΣΑ τον περασμένο Ιούλιο σχετικά με το αν το Voyager 1 έφυγε απο τα όρια του Ηλιακού μας Συστήματος. Τότε δεν μπορούσε να μας πει με ακρίβεια αν ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά μόλις χθές επιβεβαίωσε ότι μετά από 36 χρόνια έχει εισέλθει στον διαστρικό χώρο από πέρυσι στις 25 Αυγούστου 2012!
Ο ισχυρισμός αυτός βασίζεται σε δημοσίευση του Πανεπιστημίου της Iowa στο περιοδικό Science, όπου οι ερευνητές επισημαίνουν πως η πυκνότητα πλάσματος γύρω από το Voyager 1 καταδεικνύει ότι έχει φύγει από την ηλιόσφαιρα (το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου), με βάση παρατηρήσεις που έγιναν κατά την τελευταία ηλιακή καταιγίδα.
Σκεφτείτε το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου σαν μια σφαίρα σχεδόν συγκεκριμένης ακτίνας, η οποία όμως διογκώνεται όταν συμβαίνουν ηλιακές καταιγίδες (εκρήξεις στον Ήλιο), με αποτέλεσμα τη διέγερση του πλάσματος. Παράλληλα, το Voyager 1 έστελνε πίσω ασθενή ραδιοφωνικά κύματα από τα οποία οι επιστήμονες μπορούσαν να υπολογίσουν την πυκνότητα του πλάσματος. Ωστόσο, μετά την τελευταία ηλιακή καταιγίδα έλαβαν πίσω πολύ ενισχυμένα ραδιοφωνικά κύματα λόγω της διέγερσης του πλάσματος (διόγκωση της σφαίρας).
Αρχικά υπήρχε η πεποίθηση ότι θα καταλάβουν αν έχει ξεφύγει από τα όρια του Ηλιακού Συστήματος από απότομη αλλαγή κατεύθυνσης του μαγνητικού πεδίου, όμως, πλέον δέχονται το ενδεχόμενο το μαγνητικό πεδίο του διαστρικού χώρου να έχει την ίδια κατεύθυνση με αυτή του Ήλιου και βασίζονται σε αυτά τα ραδιοφωνικά κύματα. Βέβαια, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πιο απλά αν δεν είχε καταστραφεί ο αισθητήρας πλάσματος το 1980…
Η οριστική επιβεβαίωση μάλλον θα έρθει όταν φτάσει σε εκείνο το σημείο το Voyager 2 (βρίσκεται πίσω κατά 3 δισ. χιλιόμετρα…), αλλά για πρώτη φορά μπορούμε να πούμε με σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα ότι η Ανθρωπότητα έχει στείλει δικό της κατασκεύασμα στον διαστρικό χώρο!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου