Τα μαθηματικά της Μόνα Λίζα
Η Μόνα Λίζα (αλλιώς γνωστή ως Τζοκόντα) είναι ένα πορτραίτο του 16ου αιώνα, που ζωγράφισε ο Leonardo Da Vinci κατα τη διάρκεια της ιταλικής αναγέννησης. Βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι και είναι ίσως ο πιο διάσημος πίνακας ζωγραφικής στον κόσμο.
Αυτό όμως που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος είναι η σχέση του Da Vinci με τα μαθηματικά και συγκεκριμένα η αγάπη που είχε για τον Χρυσό Λόγο φ (ή αλλιώς η Χρυσή Αναλογία).
Ο άρρητος αυτός αριθμός που ισούται με φ=1,618 εμφανίζεται (φανερά ή κρυφά) στα περισσότερα έργα του Da Vinci, είτε με τη μορφή του Χρυσού Ορθογωνίου, είτε μέσω του Χρυσού Τριγώνου ή της Λογαριθμικής Σπείρας και ο ίδιος ο καλλιτέχνης αναφερόταν σε αυτόν ως τη "Θεία Αναλογία".
Αυτό όμως που είναι πραγματικά φανταστικό, είναι ότι αυτός ο αριθμός εμφανίζεται παντού στη φύση: απο τη διάταξη των φύλλων των λουλουδιών έως τη σπειροειδή μορφή του γαλαξία μας. Μάλιστα κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το σχήμα του του Σύμπαντος είναι ένα δωδεκάεδρο βασισμένο στον Χρυσό Λόγο φ.
Περισσότερες πληροφορίες για το φ μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.goldennumber.net/
ή διαβάστε αυτό το άρθρο: Ο Χρυσός Λόγος φ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου