Η συνταγή της ιδιοφυΐας

Ο ινδός Σρινιβάσα Ραμανουτζαν (1887-1920) υπήρξε ένας από τους ιδιοφυέστερους αυτοδίδακτους μαθηματικούς όλων των εποχών καθώς επίσης και ένας από τους παραγωγικότερους .

«Οποιοσδήποτε θετικός ακέραιος αριθμός υπήρξε προσωπικός του φίλος» έγραφε για αυτόν ο Τζ.Ε. Λιτλγουντ συνεργάτης του, όταν εγκατέλειψε την Ινδία για να έρθει στην Αγγλία στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Στα σημειωματάρια που χρησιμοποιούσε για να γράφει τις εξισώσεις του, βρεθήκαν 3000- 4000 θεωρήματα , τα δυο τρίτα εξ αυτών ήταν νέα στα μαθηματικά και τα υπόλοιπα είναι ανεξάρτητες ανακαλύψεις θεωρημάτων που είχαν ήδη βρει μεταγενέστεροι μαθηματικοί.

Κάποιος φοιτητής που είχε γνωρίσει τον Ραμανουτζάν στο Κουμπακοναμ της Ινδίας, πολη που έζησε όταν ήταν μικρός , του είπε μια μέρα:
- «Ραμανουτζαν, λένε πως είσαι ιδιοφυΐα»
Και εκείνος απάντησε :
- «Καθόλου ιδιοφυΐα δεν είμαι. κοίτα τον αγκώνα μου. Αυτός θα σου πει την ιστορία μου»
Ο αγκώνας του ήταν βρώμικος, διότι εκείνη την εποχή ο Ραμανουτζαν, που ήταν πάμφτωχος, χρησιμοποιούσε ένα μικρό φορητό μαυροπίνακα για να δουλεύει και τον έσβηνε με τον αγκώνα του, που ήταν πιο γρήγορα από το να χρησιμοποιήσει ένα κουρέλι.
Και πρόσθεσε:
Ο αγκώνας μου με μετατρέπει σιγά σιγά σε ιδιοφυΐα»

4 σχόλια:

  1. Αν ο Ραμανουντζάν έβλεπε μόνο τα γομάκια πάνω στο γραφείο μου μόνο από τις ασκήσεις του κ.Νίκου θα πάθαινε βλακ out....τί διάολο!! κι εμείς σβήνουμε σαν τρελοί αλλά δε βρέθηκε κανας ινδός να μας πει ιδιοφυίες...τι άλλο μένει να κάνουμε δηλαδή για να μείνουμε στην ιστορία?να κάνουμε τατού το τελευταίο θεώρημα του Φερμά ή να σβήνουμε τον μαυροπίνακα με τα μαλλιά μας...Δάσκαλε πάω για συναρτήσεις...Δημόπουλος Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και στο κάτω κάτω το Παναγιώτης είναι πολύ πιο εύκολο στην προφορά από το Σρινιβάσα(όνομα που θυμίζει λόξιγκα νιφύτσας) όταν οι ινδοί έκαναν παπάδες στις θετικές επιστήμες εμείς βλεπαμε Σεχραζάτ,άντε.....οκ τώρα σοβαρά την κάνω...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάλλον ζηλεύεις γιατί ο Σρινιβάσα είναι πιο όμορφος απο εσένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. an o kathigitis sou sagapaei kai se exei se ektimisi einai alli aisthisi :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή