Πυθαγόρεια εγκλήματα...


Οι Πυθαγόρειοι πίστευαν ότι ο θεός είναι η Μονάδα (1). Η ιδέα ήταν η εξής: τα πάντα γύρω μας είναι αριθμοί και οπουδήποτε και αν κοιτάξουμε βλέπουμε αριθμούς: 2 άνθρωποι, 5 δέντρα, 7 πέτρες, 3 άλογα κ.λ.π. Άρα οι αριθμοί φτιάχνουν τον Κόσμο. Όμως, όλους τους αριθμούς τους φτιάχνει η μονάδα (2=1+1 ή 5=1+1+1+1+1). Επομένως, ο αριθμός 1 δημιούργησε τα πάντα γύρω μας...το 1 είναι ο θεός!

Όταν ρωτούσαν τον Πυθαγόρα για τους δεκαδικούς όπως το 1,5 απαντούσε: το 1,5 είναι ρητός, δηλαδή ένα κλάσμα: 1,5=3/2. Και το κλάσμα δημιουργήθηκε απο τους αριθμούς 3 και 2, τους οποίους δημιούργησε η Μονάδα. Οπότε και τους δεκαδικούς τους δημιουργεί η Μονάδα.

Κάποτε ένας μαθητής του, ο Ίππασος, πειραματιζόταν με το θεώρημα του Δασκάλου:το Πυθαγόρειο Θεώρημα (σε ένα ορθογώνιο τρίγωνο, το τετράγωνο της υποτείνουσας είναι ίσο με το άθροισμα των τετραγώνων των δύο κάθετων πλευρών του). Αναρωτήθηκε πόσο θα ήταν η υποτείνουσα, αν το ορθογώνιο τρίγωνο είχε τις δυο κάθετες πλευρές ίσες με τη μονάδα. Τότε, το τετράγωνο της υποτείνουσας θα πρέπει να ισούται με 1+1. Δηλαδή, υπάρχει κάποιος αριθμός που αν πολλαπλασιαστεί με τον εαυτό του ισούται με 2! Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτός ο αριθμός είναι η ρίζα του 2 και τον ονομάζουμε άρρητο: δεν υπάρχει κλάσμα ακεραίων που να ισούται με αυτόν. Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατον να δημιουργηθεί ο αριθμός αυτός απο τη μονάδα! Επομένως, υπάρχουν αντικείμενα στο Κόσμο που δεν μπορεί να τα δημιουργήσει η Μονάδα! Η κοσμοθεωρία του Δασκάλου είχε καταρρεύσει...

Ο Ίππασος πνίγηκε μυστηριωδώς σε ένα ναυάγιο. Στον Κρότωνα, στην πόλη της Κάτω Ιταλίας στην οποία βρισκόταν η Πυθαγόρεια Σχολή, ξέσπασαν ταραχές. Οι περισσότεροι Πυθαγόρειοι δολοφονήθηκαν. Το Ομακοείο παραδόθηκε στις φλόγες. Ο ίδιος ο Πυθαγόρας φυγαδεύθηκε στο Μεταπόντιο. Η Πυθαγόρεια φιλοσοφία όμως δεν πέθανε. Οι νεοπυθαγόρειοι όπως ονομάστηκαν έδρασαν στην Ελλάδα μέχρι αιώνες αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου