Ο χιμπατζής που έμαθε την ανθρώπινη γλώσσα


Η "Γουάσου" (Washoe) ήταν ένας θηλυκός χιμπατζής, ο οποίος έμεινε στην ιστορία. Ο χιμπατζής αυτός, αποτέλεσε το πρώτο ζώο παγκοσμίως που μπόρεσε αποδεδειγμένα να μάθει ανθρώπινη νοηματική γλώσσα και να καταφέρει μάλιστα να επικοινωνεί και με τους εκπαιδευτές του. 








Το 1965, η αμερικανική αεροπορία είχε αιχμαλωτίσει (ή αγοράσει), ορισμένους χιμπατζήδες, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει σαν πειραματόζωα στα διαστημικά προγράμματα που αναπτύσσονταν εκείνη την εποχή απο τις ΗΠΑ.

Ανάμεσα σε αυτούς τους χιμπατζήδες, ήταν και ένας θηλυκός χιμπατζής η "Γουάσου", η οποία στάλθηκε στην Νεβάδα των ΗΠΑ (η Γουάσου πήρε το όνομα της απο μια περιοχή της Νεβάδα). Ενώ λοιπόν η αμερικανική αεροπορία χρησιμοποίησε άλλους χιμπατζήδες για τα πειραματά της, η Γουάσου θα είχε μια εντελώς διαφορετική μοίρα: Θα συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα, που δεν θα είχε καμία σχέση με το διάστημα.

Το πείραμα
Το 1967, ένα ζεύγος ερευνητών, οι Άλεξ και Μπεατρίξ Γκάρντνερ (Allen - Beatrix Gardner), του πανεπιστημίου της Νεβάδα, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ένα πείραμα, σχετικά με το πόσο ήταν εφικτό, ένα ζώο να μπορέσει να μάθει μια γλώσσα. Στο παρελθόν, είχαν ήδη πραγματοποιηθεί αρκετά πειράματα τέτοιου είδους, τα οποία όμως κατέληξαν σε παταγώδη αποτυχία.

Ένα απο τα αποτυχημένα προγράμματα του παρελθόντος, ήταν και το πρόγραμμα "Gua", οταν το 1932 δύο ερευνητές αποφάσισαν να μεγαλώσουν (ταυτόχρονα με τον νεογέννητο γιό τους) και έναν νεαρό χιμπατζή.

Παρά το γεγονός πως ο μικρός χιμπατζής αντιμετωπίζονταν σαν μέλος της οικογένειας, δεν μπόρεσε να μάθει λέξεις, να μιλήσει ή να επικοινωνήσει με τους ερευνητές. Το χειρότερο ήταν, πως όταν το μικρό αγόρι και ο μικρός χιμπατζής ήταν 16 μηνών, το αγόρι μπορούσε να μιλήσει και να επικοινωνεί ενώ ο χιμπατζής όχι.

Ωστόσο, το μικρό αγόρι άρχισε σιγά-σιγά να αναπαράγει τους ήχους και την συμπεριφορά του χιμπατζή, οπότε το πείραμα ακυρώθηκε. Έχοντας στο νού τους λοιπόν την αποτυχία του 1932 (πρόγραμμα "Gua"), το ζευγος Άλεξ και Μπεατρίξ Γκάρντνερ αποφάσισαν να ακολουθήσουν μια διαφορετική μεθοδο : Να μεγαλώσουν έναν μικρό χιμπατζή αλλά να του μάθουν να επικοινωνεί με την νοηματική γλώσσα.

Σαν παιδί
Το 1967 και ξεκινώντας το πείραμα, το ζεύγος Γκάρντνερ παίρνει την "Γουάσου" με την άδεια της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας. Το ζεύγος συμπεριφέρεται στον χιμπατζή σαν να είναι παιδί τους: του φορούν παιδικά ρούχα, τρώει μαζί τους στο τραπέζι, είχε το δικό της δωμάτιο, οδοντόβουρτσα, τουαλέτα, ενώ σε γενικές γραμμές έπαιρνε μέρος σε όλες τις δραστηριότητες της οικογένειας σαν κανονικό μέλος. Σκοπός του ζευγαριού των ερευνητών, ήταν να μάθουν να επικοινωνούν με το ζώο.

Έτσι, ξεκινούν να επικοινωνούν με τον χιμπατζή με την νοηματική γλώσσα, μαθαινοντάς του σιγά-σιγά και το νόημα των εκφράσεων. Τα πρώτα δύο χρόνια, μαθαίνουν στην "Γουάσου" την νοηματική, ενώ αποφεύγουν να επικοινωνούν μαζί της φωνητικά. Το ζεύγος βρίσκονταν συνεχώς κοντά του σαν να ήταν άνθρωπος, ενώ με αυτόν τον τρόπο ικανοποιούσαν και το αίσθημα του χιμπατζή για συντροφικότητα.

Μετά την πρόοδο των δύο χρόνων, η "Γουάσου" άρχιζε επίσης να χρησιμοποιεί την νοηματική γλώσσα, απλώς παρατηρώντας το περιβάλλον γύρω της και περιγράφοντας διάφορες καταστάσεις. Ηταν ένα καλό σημάδι που σήμαινε πως η Γουάσου μάθαινε.

Για παράδειγμα, το ζεύγος των ερευνητών, μάθαινε στον χιμπατζή (στην νοηματική) την περιγραφή της οδοντόβουρτσας όταν έπλεναν τα δόντια τους. Αν και αρχικά ο χιμπατζής δεν αντιδρούσε (ήταν αδιάφορος και απλώς κοιτούσε), παρατηρήθηκε πως αργότερα οταν έβλεπε μια οδοντόβουρτσα, την περιέγραφε με την αντίστοιχη νοηματική λεξη που του είχαν μάθει.

Μετά το πέρας 5 χρόνων ζωής με το ζεύγος των επιστημόνων, η "Γουάσου" είχε μάθει περίπου 350 λέξεις στην αμερικανική νοηματική γλώσσα.





Επίλογος
Τα χρόνια που ακολούθησαν, η Γουάσου μεταφέρθηκε στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, παίρνοντας μέρος σε πολλά πειράματα καθως οι ερευνητές ήθελαν να μελετήσουν περισσότερο την περίπτωσή της, αλλά και να βεβαιωθούν για τις ικανότητές της.

Η Γουάσου, πέθανε το 2007, σε ηλικία 42 χρόνων. Οι επιστήμονες, όλα αυτά τα χρόνια δεν διαπίστωσαν μόνο πως ο συγκεκριμένος χιμπατζής μπορούσε να επικοινωνεί με την νοηματική γλώσσα, αλλά και πως μπορούσε να αναπτύξει συναισθηματικούς και προσωπικούς δεσμούς με τους ανθρώπους που έρχονταν σε επαφή μαζί της.

Η Γουάσου, αποτελεί το ένα απο τα πρώτα πρωτεύοντα θηλαστικά (εκτός του ανθρώπου) στην ιστορία, που μαθαίνει και χρησιμοποιεί την νοηματική γλώσσα και μαλιστα έχοντας την ικανότητα να επικοινωνεί κάνοντας διάλογο.

Κλείνοντας αξίζει να σημειωθεί, πως μετά την Γουάσου ακολούθησαν αρκετά πειράματα με τον ίδιο σκοπό δηλαδή την εκμάθηση γλωσσών σε ζώα, τα οποία όμως απέτυχαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου