Αλλαγές στο νόμο για τις μετεγγραφές
Μέτρα με στόχο να αποφευχθεί το φαινόμενο του συνωστισμού σε σχολές υψηλής ζήτησης και τα άδεια έδρανα σε περιφερειακά ΤΕΙ, θα ανακοινώσει σύντομα το υπουργείο Παιδείας. Εξετάζεται η επιβολή βαθμολογικού κριτηρίου.
Αλλαγές στο νόμο για τις μετεγγραφές φοιτητών θα ανακοινώσει σύντομα το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", το υπουργείο προσανατολίζεται στην ομαδοποίηση και την επιβολή πρόσθετου βαθμολογικού κριτηρίου.
Πρόθεση του υπουργείου είναι να ρυθμιστεί το θέμα, καθώς αρχίζει σήμερα η υποβολή των μηχανογραφικών (ολοκληρώνεται στις 20 Ιουλίου) και πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του συνωστισμού στις σχολές υψηλής ζήτησης, την ώρα που άλλα τμήματα μένουν χωρίς φοιτητές.
Κάθε χρόνο ικανοποιούνται περίπου 6.000 αιτήσεις μετεγγραφών και ο αριθμός αυτός αναμένεται φέτος να αυξηθεί, λόγω της κατάργησης της βάσης του δέκα. Περισσότεροι από 14.000 υποψήφιοι θα καταφέρουν να περάσουν σε περιφερειακά ΤΕΙ και αναμένεται στη συνέχεια να κάνουν αίτηση μετεγγραφής.
Αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει ρύθμιση, το πρόβλημα του συνωστισμού του χρόνου θα επιδεινωθεί. Ήδη πρυτάνεις και πρόεδροι των ΤΕΙ έχουν ζητήσει κατάργηση των μετεγγραφών, αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι θεσπιστούν κάποια κριτήρια.
Εξετάζεται να επιβληθεί ποσοστό στις μετεγγραφές που δικαιούνται τα παιδιά τρίτεκνων οικογενειών, οι οποίες σήμερα δεν έχουν κανένα περιορισμό.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, έχει ληφθεί η απόφαση
*Να επιβληθεί βαθμολογικό κριτήριο για όσους δικαιούνται μετεγγραφή
*Να υπάρξει και ομαδοποίηση αντίστοιχων τμημάτων σε κοντινά πανεπιστήμια, ώστε να μοιράζονται οι φοιτητές σε περισσότερες σχολές
*Οι μετεγγραφές να γίνονται αναλογικά με τον αριθμό των εισακτέων κάθε τμήματος
*Τα πιο υψηλόβαθμα τμήματα να δέχονται τους πιο υψηλόβαθμους υποψήφιους
Με τα όσα ισχύουν σήμερα, δικαίωμα μετεγγραφής (χωρίς περιορισμό) έχουν τα παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, παιδιά θυμάτων της τρομοκρατίας, ορφανοί από έναν ή δύο γονείς, διακριθέντες στον τομέα του αθλητισμού και πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες.
Με ποσοστικό περιορισμό (έως 10% του αριθμού εισακτέων στα περιφερειακά ιδρύματα και έως 5% σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη) επιτρέπονται μετεγγραφές για λόγους οικονομικούς ή λόγους υγείας των γονέων.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης μετεγγραφής έχουν τα παιδιά των γονέων των οποίων ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 45.000 ευρώ.
Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι με τις ίδιες προϋποθέσεις, προηγούνται τα παιδιά των οικογενειών που έχουν έναν τουλάχιστον αδελφό ή αδελφή που φοιτά σε ίδρυμα που βρίσκεται σε διαφορετική πόλη από τον τόπο μόνιμης κατοικίας των γονέων εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματός τους δεν είναι μεγαλύτερος των 5.000 ευρώ του μέσου όρου του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των άλλων υποψηφίων.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου