O Homer Simpson ανακάλυψε το σωματίδιο Χιγκς πριν από τους επιστήμονες!


Φαίνεται πως οι δημιουργοί των Simpsons λάτρευαν τα μαθηματικά. Έκαναν μάλιστα και πολύ σπουδαίες ανακαλύψεις!











Ο Homer Simpson ήταν αυτός που ανακάλυψε πρώτος το σωματίδιο Χιγκς, που ονομάζεται και "το σωματίδιο του Θεού", περίπου μια δεκαετία πριν το ανακαλύψει ο Leon Lederman!

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο επεισόδιο "The Wizard of Evergreen Terrace", που κυκλοφόρησε το 1998, ο Χομέρ εμφανίζεται μπροστά από έναν πίνακα, προσπαθώντας να λύσει μια περίπλοκη και άγνωστη μέχρι εκείνη την εποχή εξίσωση.

Αυτή η εξίσωση αναφέρεται πως ήταν ίδια που οδήγησε στην ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς. "Αν προσπαθήσεις και καταφέρεις να τη λύσεις θα βρεις το σωματίδιο", αναφέρει ο Simon Singh, ειδικός στις θετικές επιστήμες και τα μαθηματικά.

"Είναι απίστευτο το ότι ο Χομέρ ανακαλύπτει το σωματίδιο περίπου 14 χρόνια πριν από την επίσημη ανακάλυψή του", προσθέτει με χιούμορ.

Παράλληλα, ο Singh, που είναι και ο συγγραφέας του βιβλίου Οι Σίμσονς και τα μαθηματικά τους Μυστικά, τονίζει πως: "οι Σίμσονς αποτελούν την πρώτη μαθηματική σειρά στην τηλεόραση, αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οι εμπνευστές της είναι όλοι μαθηματικοί".

Τέλος, αναφέρεται πως στόχος της σειράς τότε ήταν να εμπνεύσει όσους είχαν έφεση στα μαθηματικά, αλλά και να εισάγει στον κόσμο των μαθηματικών όσους δεν τους ενδιέφεραν.



Για την ιστορία, το σωματίδιο Χιγκς είναι ένα μποζόνιο, που δίνει τη δυνατότητα για εξήγηση στον τρόπο που συγκροτείται η ύλη προσδίδοντάς της ιδιότητες όπως για παράδειγμα η μάζα. Το μποζόνιο αυτό πήρε το όνομά του από τον Βρετανό καθηγητή φυσικής Πίτερ Χιγκς, ο οποίος ήταν ένας από τους 6 φυσικούς που πρότειναν την ύπαρξή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου