Πιθανή «εξέγερση των ρομπότ» μέσα σε μια γενιά, σύμφωνα με επιστήμονα του Berkeley


Η έρευνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη σημειώνει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, και αυτό προκαλεί σε πολλούς ανησυχία










Ο Στούαρτ Ράσελ, ειδικός σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής, προέβη στην τολμηρή πρόβλεψη ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να ξεπεράσει τους ανθρώπους «μέσα στη διάρκεια ζωής των παιδιών μου».

Η βασική πρόκληση, σύμφωνα με τον καθηγητή Επιστήμης Υπολογιστών του Berkeley, είναι να διασφαλιστεί ότι θα ελεγχθεί αυτή η πρόοδος, εξασφαλίζοντας πως οι υπολογιστές θα συνεχίσουν να υπηρετούν τις ανάγκες των ανθρώπων αντί να εξελιχθούν σε απειλή.

Για να γίνει αυτό, συμπλήρωσε, είναι επιτακτικό να «προικιστούν» τα ρομπότ με τις ίδιες αξίες που έχουν οι άνθρωποι- κάτι που, στα αυτιά των φίλων της Επιστημονικής Φαντασίας, ηχεί σαν τους «Νόμους της Ρομποτικής» του συγγραφέα Ισαάκ Ασίμοφ..

Ο καθηγητής Ράσελ περιέγραψε την ιδανική σχέση μεταξύ των ανθρώπων και των μηχανών ως αυτή που έχει ένας μπάτλερ με τον εργοδότη του, κατανοώντας αυτά που χρειάζεται χωρίς να πρέπει να τα καταλάβει.

matrix agent smith


Σε πρόσφατη ανοικτή επιστολή, την οποία είχε υπογράψει ο Ράσελ και άλλοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ, υποστηρίχθηκε ότι απαιτείται επειγόντως έρευνα πάνω στο πώς θα περιοριστούν οι πιθανές καταστροφικές δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης.

«Τα πιθανά οφέλη είναι τεράστια, από τη στιγμή που ο,τιδήποτε ο πολιτισμός μας έχει να προσφέρει είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης νοημοσύνης, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα μπορούσαμε να επιτύχουμε όταν αυτή η νοημοσύνη ενισχυθεί από τα εργαλεία που μπορεί να παρέχει η Τεχνητή Νοημοσύνη. Λόγω των τεράστιων δυνατοτήτων της, είναι σημαντικό να διερευνηθεί το πώς θα αποσπάσουμε τα οφέλη ενώ αποφεύγουμε τις πιθανές παγίδες» αναφερόταν στην επιστολή.

Ωστόσο, αρκετοί διαφωνούν, όπως ο Ρόμπερτ Τόμας Νάιτ, καθηγητής Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Berkeley, ο οποίος θεωρεί ότι οι μηχανές δεν θα μπορέσουν να αντιγράψουν το «εγκεφαλικό σύστημα» του ανθρώπου, που του επιτρέπει να μαθαίνει από τα λάθη του και να προσαρμόζεται συνέχεια.

Επίσης, η Άλισον Γκόπνικ, επίσης από το Berkeley, εξέφρασε την άποψη ότι η ανθρώπινη ανοησία θα αποτελεί πάντα πολύ μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου