Ένα υπέροχο μάθημα!


Ένας καθηγητής διδάσκει την τάξη του ένα μάθημα σχετικά με τα προνόμια








Ένας καθηγητής σχολείου αποφάσισε να διεξάγει μια απλή, δυναμική άσκηση για να διδάξει στους μαθητές του τι είναι τα προνόμια και την σχέση που έχουν με τις κοινωνικές τάξεις.


Ξεκίνησε δίνοντας σε όλους του μαθητές ένα φύλλο χαρτί και τους ζήτησε να το τσαλακώσουν.
1st
Στη συνέχεια, μετακίνησε τον κάδο απορριμάτων στο μπροστινό μέρος της αίθουσας.
2nd
Τους είπε : «Το παιχνίδι είναι απλό. Όλοι σας αντιπροσωπεύετε τον πληθυσμό της χώρας. Και όλοι έχετε την ευκαιρία να γίνετε πλούσιοι και να ανεβείτε κοινωνική τάξη.»
3rd
«Για να ανεβείτε σε ανώτερη τάξη, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πετάξετε το τσαλακωμένο χαρτί μέσα στον κάδο από τη θέση σας.»
4th
Οι μαθητές στο πίσω μέρος της αίθουσα αμέσως άρχισαν να διαμαρτύρονται, «Είναι άδικο!». Κατάλαβαν ότι οι μαθητές που κάθονταν στα μπροστινά θρανία είχαν πολύ καλύτερες πιθανότητες!
5th
Όλοι έκαναν την προσπάθειά τους και, όπως ήταν αναμενόμενο, οι περισσότεροι από τους μπροστινούς πέτυχαν στο στόχο (αλλά όχι όλοι) και ελάχιστοι μαθητές από τις πίσω σειρές ευστόχησαν.
6th
Ο καθηγητής ολοκλήρωσε λέγοντας : «Όσο πιο κοντά ήσασταν στον κάδο, τόσο καλύτερες πιθανότητες είχατε. Να με τι μοιάζει το «προνόμιο». Παρατηρήσατε πως οι μόνοι που διαμαρτυρήθηκαν για δικαιοσύνη ήταν στο πίσω μέρος της αίθουσας;»
7th
«Αντιθέτως, αυτοί που ήταν μπροστά δεν αντιλαμβάνονται εύκολα το προνόμιο με το οποίο γεννήθηκαν. Το μόνο που μπορούν να δουν είναι 3 μέτρα μεταξύ αυτών και του στόχου τους.»
8th
«Η δουλειά σας, ως μαθητές που λαμβάνουν εκπαίδευση, είναι να αντιληφθείτε το προνόμιό σας. Και να χρησιμοποιήσετε αυτό το προνόμιο που λέγεται «εκπαίδευση» ώστε να πετύχετε σπουδαία πράγματα. Αλλά ποτέ μην ξεχάσετε να υπερασπίζεστε και αυτούς που βρίσκονται στις σειρές πίσω σας.»



Πηγή: westcult.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου