O Alan Turing και η νέα ταινία "The Imitation Game"


Σε λίγο καιρό κυκλοφορεί στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία "The Imitation Game" που ασχολείται με τον κορυφαίο μαθηματικό Alan Turing.















O Άλαν Τούρινγκ γεννήθηκε στην Αγγλία το 1912. Μαθητης ιδιαίτερων ικανοτήτων, έδειξε από πολύ μικρή ηλικία  μεγάλη κλίση στα μαθηματικά και στην φυσική. Το 1931, μπήκε στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου ασχολήθηκε με την δουλειά του Kurt Godel  πάνω στο πρόβλημα της μη πληρότητας κάθε λογικού συστήματος.

Τρία χρόνια πριν, είχε εκδώσει  μια μελέτη σχετικά με την πιθανότητα κατασκευής μηχανών που θα ήταν ικανές να υπολογίσουν διαφόρους αλγορίθμους, όπως το άθροισμα, ο πολλαπλασιασμός  κ.λ.π.    
    
                                               
 
Ωθούμενος από την δουλειά  του Godel, προχώρησε ακόμα παραπέρα την ιδέα του και προσδιόρισε το 1937, τις αρχές μια "παγκόσμιας" μηχανής, ικανής να υπολογίσει κάθε αλγόριθμο.Της μηχανής Τούρινγκ. Έτσι τέθηκε ένα από τα θεμέλια του θεωρητικού οικοδομήματος του σύγχρονου υπολογιστή.

Δυο χρόνια πριν από την επαναστατική του  συνεισφορά, ο Τούρινγκ ήρθε σε επαφή  με το έργο του μεγάλου Ούγγρου μαθηματικού John Von Newman, που θεωρούνταν ο άλλος πατέρας της πληροφορικής, του πρόσφερε μια θέση στο Πρίνστον, με πολύ καλή αμοιβή και εξαιρετικό κύρος.Ωστόσο ο Τούρινγκ προτίμησε την μποέμικη ατμόσφαιρα του Κέιμπριτζ και απέρριψε την προσφορά.

Το 1939 μπήκε στην βρετανική υπηρεσία κρυπτογραφικής ανάλυσης του Bletchley Park και με την ομάδα του κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει τη μηχανή Enigma, που χρησιμοπιούσαν οι γερμανοί για την ανταλλαγή πληροφοριών.

Παρότι παρασημοφορήθηκε από την τάξη της Βρετανικής αυτοκρατορίας για την συνεισφορά του την περίοδο του πόλεμου, η ομοφυλοφιλία του είχε ως αποτέλεσμα την απόρριψη του από την ακαδημαϊκή κοινότητα. 

Θύμα βαθιάς κατάθλιψης, ο Τούρινγκ αυτοκτόνησε στις 8 Ιουνίου του 1954, τρώγοντας ένα μήλο με κυανιούχο κάλιο.Κυκλοφορεί ευρέως, στο διαδίκτυο ο αστικός μύθος ότι από το συμβάν προέκυψε το λογότυπο της Apple . 

O Τούρινγκ, το 1950 σε ένα άρθρο του για την πιθανότητα ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης είχε επινοήσει ένα τεστ που θα ελέγχει  σε μια συζήτηση μέσω μηνυμάτων αν η επικοινωνία γίνεται  με άνθρωπο ή υπολογιστή. Αυτό είναι γνωστό ως το διάσημο Test Turing.

Στο άρθρο αυτό, με τίτλο"Υπολογιστικές μηχανές και νοημοσύνη" ο Τούρινγκ γράφει:
"Πιθανόν δεν θα είχε καμία αντίρρηση να δεχτεί ως δοκιμασία  το παιχνίδι της μίμησης.Το παιχνίδι αυτό,γνωστό ως η "προφορική εξέταση",χρησιμοποιείται συχνά για να ανακαλύψουμε αν ένα πρόσωπο  έχει κατανοήσει πραγματικά κάτι ή αν απλώς το έχει αποστηθίσει.Ας ακούσουμε ένα απόσπασμα από μια τέτοια προφορική εξέταση. 

ΑΝΑΚΡΙΤΉΣ:  Στον πρώτο στίχο του σονέτου σας που λέει "θα σε παρομοιάσω με μια μέρα ανοιξιάτικη", δεν θα ταίριαζε το ίδιο καλά ίσως καλύτερα η φράση "με μια μέρα του Μαγιού";

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δεν θα συμφωνούσε το μέτρο.

ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ: Τι θα λέγατε για "μια μέρα χειμωνιάτικη";Αυτό θα συμφωνούσε με το μέτρο μια χαρά.

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ναι,αλλά κάνεις δεν θα ήθελε να τον παρομοιάσουν με μια χειμωνιάτικη μέρα.

ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ: Θα λέγατε ότι ο κύριος Pickwick σας θυμίζει Χριστούγεννα; (ήρωας του Καρόλου Ντίκενς)

ΜΑΡΤΥΡΆΣ: Κατά κάποιο τρόπο,ναι.

ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ: Και όμως,τα Χριστούγεννα είναι μέρα χειμωνιάτικη και δεν νομίζω πως η παρομοίωση θα ενοχλούσε τον κύριο PIckWick. 

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Μάλλον αστειεύεστε.Λέγοντας" μια μέρα χειμωνιάτικη" ,εννοούμε μια συνηθισμένη χειμωνιάτικη μέρα και όχι μια μέρα εξαιρετική, όπως τα Χριστούγεννα. "

Το καλοκαίρι του 2014, ένα πρόγραμμα υπολογιστή σχεδιασμένο από το μηχανικό λογισμικού Βλαντιμίρ Βεσέλοφ κατάφερε να πείσει 10 από τους 30 κριτές που "συζήτησαν" μαζί του ότι είναι ο  Γιουτζίν Γκούστμαν, ένα αγόρι 13 χρονών απο την Ουκρανία, και να περάσει το test Turing.

                             imitation game codes
  
 

Με αφορμή την ταινία το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ  ανακοινώσε ένα διαγωνισμό κρυπτογραφίας στον σύνδεσμο:

 http://www.maths.manchester.ac.uk/cryptography_competition_the_imitation_game/index.php?loc=thecodes



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου