12 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον Ήλιο


O Ήλιος είναι ένας από τους περίπου 300 δισεκατομμύρια αστέρες που αποτελούν τον δικό μας γαλαξία και η θερμοκρασία στην επιφάνεια του φτάνει στους 5.500 βαθμούς Κελσίου.








 



1) Ο Ήλιος χωράει 1.000.000 φορές τη Γη
Αν ο Ήλιος ήταν κούφιος τότε θα μπορούσε μέσα του να χωρέσει περίπου 960.000 πλανήτες μεγέθους ίδιου με τη Γη. Η ακτίνα του Ήλιου ισούται περίπου με 110 φορές την ακτίνα της Γης.

2) Τελικά , ο Ήλιος θα "καταπιεί" τη Γη  

Όταν όλο το υδρογόνο του έχει καεί , ο Ήλιος θα συνεχίσει να καίει για περίπου 130 εκατομμύρια περισσότερα χρόνια, καίγοντας ήλιο, αλλά σε αυτή τη φάση θα επεκτείνεται μέχρι το σημείο που θα καταπιεί τον Ερμή και την Αφροδίτη και τη Γη . Σε αυτό το στάδιο θα έχει γίνει κόκκινος γίγαντας.

3) Ο Ήλιος κάποια μέρα θα έχει περίπου το μέγεθος της Γης 

Μετά την φάση του ερυθρού γίγαντα, ο Ήλιος θα καταρρεύσει, διατηρώντας την τεράστια μάζα του, αλλά θα έχει περίπου τον όγκο του πλανήτη μας. Όταν συμβεί αυτό, θα ονομάζεται λευκός νάνος.

4) Ο Ήλιος περιέχει 99,86 % της μάζας του ηλιακού συστήματος 

Η μάζα του Ήλιου είναι περίπου 330.000 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης . Τα τρία τέταρτα της μάζας του αποτελείται από υδρογόνο, και σχεδόν όλο το υπόλοιπο είναι Ήλιο.

5) Ο Ήλιος είναι μια σχεδόν τέλεια σφαίρα 

Υπάρχει μόνο μια διαφορά του 10 χιλιομέτρων στην πολική του διάμετρο σε σύγκριση με την διάμετρο του ισημερινού του. Λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια έκταση του Ήλιου, αυτό σημαίνει ότι είναι το πιο κοντινό πράγμα σε μια τέλεια σφαίρα που έχει παρατηρηθεί στη φύση .

6) Το φως από τον Ήλιο διαρκεί οκτώ λεπτά για να φτάσει στη Γη 

Με μια μέση μέση απόσταση 150 εκατομμύρια χιλιιομέτρων από τη Γη και με το φως να ταξιδεύει με ταχύτητα 300.000 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, η διαίρεση μας δίνει κατά προσέγγιση τον χρόνο των 500 δευτερολέπτων, ή οκτώ λεπτών και 20 δευτερολέπτων . Παρά το γεγονός ότι αυτή η ενέργεια φτάνει στη Γη μέσα σε λίγα λεπτά, θα έχουν ήδη περάσει εκατομμύρια χρόνια για να ταξιδέψει από τον πυρήνα του Ήλιου στην επιφάνειά του .

7) Ο Ήλιος ταξιδεύει με ταχύτητα 220 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο 

Ο Ήλιος απέχει περίπου 25.000 έτη φωτός από το γαλαξιακό κέντρο και χρειάζεται περίπου 250.000.000 χρόνια για να ολοκληρώσει μια τροχιά γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας .

8) Η απόσταση από τον Ήλιο στη Γη αλλάζει όλο το χρόνο

Επειδή η Γη ταξιδεύει σε μια ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο, η απόσταση μεταξύ των δύο σωμάτων κυμαίνεται από 147 με 152.000.000 χιλιόμετρα. Η απόσταση μεταξύ της Γης και του Ήλιου ονομάζεται Αστρονομική Μονάδα ( AU ) .

9) Ο Ήλιος είναι μεσήλικας 

Ο Ήλιος είναι περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ετών και έχει ήδη κάψει περίπου το μισό από το απόθεμα του υδρογόνου του. Θα συνεχίσει να καίει υδρογόνο για περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια ακόμα. Ο Ήλιος είναι σήμερα ένας τύπος αστεριού γνωστό ως Κίτρινος Νάνος

10) Ο Ήλιος έχει ένα πολύ ισχυρό μαγνητικό πεδίο 

Οι ηλιακές εκλάμψεις εμφανίζονται όταν η μαγνητική ενέργεια απελευθερώνεται από τον ήλιο κατά τη διάρκεια μαγνητικών καταιγίδων, που βλέπουμε ως ηλιακές κηλίδες. Στις ηλιακές κηλίδες, οι μαγνητικές γραμμές συστρέφονται και περιστρέφονται, όπως οι ανεμοστρόβιλοι στη Γη.

11) Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του Ήλιου φτάνει τους 15 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου 

Στον πυρήνα του Ήλιου, παράγεται ενέργεια από πυρηνική σύντηξη, κατά την οποία το υδρογόνο μετατρέπεται σε ήλιο. Κανονικά ο Ήλιος θα είχε εκραγεί σαν μια γιγαντιαία βόμβα, αν δεν ήταν η τεράστια βαρυτική δύναμη του που τον συγκρατεί.

12) Ο Ήλιος παράγει ηλιακούς ανέμους 

Αυτό είναι ένα ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων, το οποίο ταξιδεύει μέσα από το ηλιακό σύστημα με ταχύτητα περίπου 450 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο. Ο ηλιακός άνεμος συμβαίνει όταν το μαγνητικό πεδίο του ήλιου εκτείνεται στο διάστημα αντί να ακολουθεί την επιφάνεια του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου