Ποδήλατο = 31 αριθμοί + 9 παρενθέσεις!!!

Μπορεί αρκετοί να ισχυρίζονται ότι είναι εύκολο να μάθεις ποδήλατο, αλλά οι επιστήμονες που διερεύνησαν την ικανότητα ισορροπίας πάνω σε δύο ρόδες εν κινήσει, ανακάλυψαν ότι είναι εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία.

Μετά από τρία χρόνια μελετών, ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ολλανδία, δημιούργησαν ένα εξαιρετικά πολύπλοκο φυσικομαθηματικό τύπο.

Ο τύπος μπορεί να αποδείξει ότι αυτό που μπορεί να κάνει από ένστικτο ο εγκέφαλος ενός δεκάχρονου δίνοντας εντολή στο σώμα, στην επιστήμη μεταφράζεται επιστημονικά με 31 αριθμούς, εννέα παρενθέσεις και διάφορα μαθηματικά σύμβολα!

Και ο τύπος της ισορροπίας πάνω σε δύο ρόδες εν κινήσει δεν σταματά εκεί…

Περιλαμβάνει ακόμη διάφορες παραμέτρους και δυνάμεις, όπως είναι η αδράνεια, η βαρύτητα, δυνάμεις όπως η κεντρομόλος και η φυγόκεντρος, η κλίση του ποδηλάτη, τη ροπή δύναμης κ.ά.

Σύμφωνα με τον ερευνητή δρ Άρεντ Σβαμπ, από το ολλανδικό Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Ντελφτ, «από τότε που εφευρέθηκε το ποδήλατο στη δεκαετία του 1860, οι μαθηματικοί και οι φυσικοί πασχίζουν να εφαρμόσουν τους νόμους κίνησης του Νεύτωνα για να εξηγήσουν τη μοναδική ικανότητα ισορροπίας και κίνησης του ποδηλάτη».

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η εξίσωσή τους θα βοηθήσει στον καλύτερο σχεδιασμό των μελλοντικών ποδηλάτων, διευκολύνοντας τους κατασκευαστές να προσαρμόσουν τα σχέδια τους, έτσι ώστε τα ποδήλατά τους να είναι πιο σταθερά.

Σίγουρα, όμως, δεν θα βοηθήσει καθόλου τους πιτσιρικάδες, όταν φτάσει η στιγμή που ο μπαμπάς αφαιρεί τις βοηθητικές ρόδες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου