Πανελλαδικές 2010: εκτιμήσεις για τις βάσεις


Μετά το τέλος των πανελλαδικών εξετάσεων τα μέχρι στιγμής δεδομένα διαμορφώνονται ως εξής:

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Όσον αφορά τη θεωρητική κατεύθυνση, η δυσκολία που αντιμετώπισαν οι υποψήφιοι εστιάζεται μόνο στο πλήθος των θεμάτων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, πλην, όμως, η ευκολία των θεμάτων των Λατινικών εξισορρόπησε τις απώλειες της Λογοτεχνίας. Κατόπιν τούτων, οι υψηλές βάσεις του 1ου επιστημονικού πεδίου δείχνουν να διατηρούνται στα περσινά επίπεδα, οι μεσαίες κινούνται ανοδικά και οι χαμηλές στα περσινά επίπεδα.

Όσοι εκ των υποψηφίων της θεωρητικής κατεύθυνσης έχουν επιλέξει το 5ο επιστημονικό πεδίο είναι βέβαιο ότι στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας θα δυσκολεύτηκαν λόγω του μεγάλου όγκου των πράξεων, τον οποίο δεν έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία.

Πιστεύουμε ότι οι βάσεις της Νομικής θα πιεστούν ανοδικά, διότι ο προβληματισμός που επικρατεί μεταξύ των υποψηφίων είναι ότι «όλες οι σχολές οι οποίες μέσω ΑΣΕΠ, κυρίως οι καθηγητικές, οδηγούν στο Δημόσιο την επόμενη δεκαετία θα παράγουν πτυχιούχους που θα ανταγωνίζονται για ελάχιστες θέσεις». Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουν πρόσβαση σε θέσεις του γνωστικού τους αντικειμένου στο δημόσιο τομέα και ενδεχομένως και στον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας.

ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Όσον αφορά τη θετική κατεύθυνση, όπως κάθε χρόνο πιέστηκε σε όλα τα μαθήματα, με αποτέλεσμα οι βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών 2ου, 3ου και 4ου πεδίου να κινούνται πτωτικά, οι μεσαίες σταθερά ή ανοδικά και οι χαμηλές στα περσινά επίπεδα.

Ο αστάθμητος παράγοντας εστιάζεται στο πλήθος των υποψηφίων οι οποίοι θα δηλώσουν Πολυτεχνικές και Ιατρικές Σχολές, εγκαταλείποντας τις καθηγητικές σχολές του 2ου πεδίου, οι οποίες δεν δίνουν βεβαιότητα αποκατάστασης τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, κατά την άποψη των υποψηφίων.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Όσον αφορά την τεχνολογική κατεύθυνση, η δυσκολία της Ανάπτυξης Εφαρμογών ισοσταθμίστηκε από την ευκολία των Αρχών Οργάνωσης και Διοίκησης, ενώ στα Μαθηματικά και τη Φυσική κατεύθυνσης οι υποψήφιοι αντιμετώπισαν τις αναμενόμενες δυσκολίες.

Οι βάσεις των σχολών του 5ου επιστημονικού πεδίου κινούνται επίσης πτωτικά, οι μεσαίες δείχνουν να κινούνται ανοδικά και οι χαμηλές όπως πέρσι. Γενικά αυτό που δεν μπορούμε φέτος να εκτιμήσουμε είναι η ενδεχόμενη ομαδική φυγή της «1ης προτίμησης των υποψηφίων» από σχολές οι οποίες κατά κύριο λόγο οδηγούσαν στο δημόσιο τομέα. Πάντα, βέβαια, είναι αρκετοί αυτοί οι οποίοι σπουδάζουν για την επιστήμη και όχι απαραίτητα για το επαγγέλλεσθαι.

Τελειώνοντας το σχολιασμό των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι διεξήχθησαν χωρίς το άγχος της βάσεως του 10, γεγονός που επέτρεψε στους εισηγητές των θεμάτων να επιλέξουν θέματα μεγαλύτερου όγκου και δυσκολίας.

4 σχόλια:

  1. Αν έπρεπε να έχουμε ψυχραιμία στην Οικονομία με τις πράξεις, στα Μαθηματικά τι έπρεπε να κάνουμε;;; (Εδώ είναι το σημείο που ο Ντούσης λέει : <>)
    Ω θεέ μου! Κι αυτές οι εκτιμήσεις με 150,000 γραπτά που δεν έχουν ακόμη διορθωθεί και άλλα 50,000 που δεν έχουν ακόμα περαστεί στις βαθμολογίες.
    Καταραμένη ΟΛΜΕ, δε μας αφήνεις να κάνουμε καλοκαίρι σαν άνθρωποι!


    Ντάξει, ντάξει, σταματάω...
    Τους χαιρετισμούς μου στο αξιότιμο φροντιστήριο και στον πολυαγαπημένο διευθυντή και μαθηματικό Νίκο Ντούση! (Σλούρπ! :Ρ)


    Πέννυ σπίκινγκ! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. * Ο Ντούσης λέει : Να παίρνατε Βιολογία!, αλλά ούτε το μπλογκ δε μπορεί να μεταφέρει τα πικρόχολα σχόλια του καθηγητή προς τους μαθητάς του! (Σας εκτιμώ κατα βάθος...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Πέννυ: ευχαριστώ για το γλύψιμο!χαχαχα...ρε μου λείψατε ήδη...πραγματικά περάσαμε πολύ ωραία στην τάξη φέτος, γελάσαμε πολύ και γράψατε και τέλεια στις εξετάσεις! Γι'αυτό είμαι πορωμένος Μαθηματικός και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που κάνω αυτή τη δουλειά και γουστάρω!Γιατί έχω έξυπνα παιδιά σαν εσάς και δεν βαριέμαι ούτε λεπτό! (σλουρπ κι εγώ :p)

    @Ανώνυμος: πικρόχολα?πικρόχολα???Ποιός είσαι λέγε!!!χαχαχαχα...χωρίς πλάκα τώρα, παρ'όλο που δεν ξέρω ποιός είσαι αλλά βλέπω ότι δεν την παλεύεις και καλύτερα να είχες πάρει Βιολογία..ΧΑΧΑΧΑΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι ο ανώνυμος εγώ είμαι (Πέννυ), απλά ξαναπόσταρα γιατι δεν εμφανίστηκε το σχόλιο στο πρώτο ποστ!


    Ντάξει, λοιπόν, είμαι στόκος, το παραδέχομαι! Αλλά, και να ξανάδινα (ενδεχόμενο που δε θέλω καν να σκέφτομαι), πάλι μαθηματικά θα διάλεγα! (Και μετά σου λένε οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού!)


    Θα κάνω τρομερό καμ μπακ, μόλις πάρουμε τους βαθμούς... Πιστεύω οτι σας έχει λείψει λίγη γκρίνια σ'αυτό το φροντιστήριο! :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή