Ο νεανικός ιδεαλισμός


Το κείμενο προτάθηκε απο την Εβίτα Γούλα.

Τα περισσότερα παιδιά που γνωρίζω, πλούσια ή φτωχά, επιθυμούν βαθιά να κάνουν κάτι σημαντικό στη ζωή τους. Μου μιλάνε για την επιθυμία τους να προστατεύσουν τα τροπικά δάση, να σώσουν τις θαλάσσιες χελώνες ή να βοηθήσουν παιδιά που ζουν στο δρόμο.

Τι συμβαίνει όμως με την πάροδο του χρόνου σ’ αυτό τον ιδεαλισμό; Δυστυχώς ακόμα & οι πιο ανεξάρτητοι νέοι υποκύπτουν συνήθως στα αδιάκοπα μηνύματα που παίρνουν από τον περίγυρό τους ότι η πρώτη προτεραιότητά τους θα πρέπει να είναι να κερδίσουν ένα υψηλό εισόδημα. Παρόλο που ποτέ δε θα γίνω πλούσιος σχεδιάζοντας προγράμματα για τα άστεγα παιδιά, είχα την καλή τύχη να συνεργάζομαι με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, οι οποίοι επέλεξαν να συμβάλουν σε κάτι θετικό παρά να αποκτήσουν πολλά χρήματα. Οι περισσότεροι έχουν πάθος για την δουλειά τους & θεωρούν τυχερό τον εαυτό τους που πληρώνονται για να κάνουν κάτι το οποίο πιστεύουν. & είναι επίσης από τους πιο ικανούς ανθρώπους στον πλανήτη. Γνωρίζω εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού που μπορούν να κατασκευάσουν τα πάντα, απ’ το τίποτα, μιλούν με άνεση τέσσερις γλώσσες & γράφουν ποιήματα στον ελεύθερό τους χρόνο. Απαλλαγμένοι από την έγνοια της απόκτησης μεγάλου εισοδήματος, ζουν από μέρα σε μέρα & ταξιδεύουν ανάλαφρα. Τα παιδιά τους κοιμούνται σε αιώρες & συναναστρέφονται τα παιδιά των ντόπιων. Αντί να παίζουν με play stations , εξερευνούν μονοπάτια της ζούγκλας.

Πως καταλήγουν οι άνθρωποι να εργάζονται σε μακρινές χώρες με οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων ή προστασίας περιβάλλοντος; Οι περισσότεροι ακτιβιστές λένε την ίδια ιστορία. Σε κάποια κρίσιμη στιγμή της ζωής τους, συνειδητοποίησαν ότι ανοιγόταν ένας άλλος δρόμος μπροστά τους. Εγώ βίωσα μια τέτοια στιγμή το 1984, σ’ ένα σταθμό επείγουσας βοήθειας στην έρημο Ογκαντέν της Αιθιοπίας, περιτριγυρισμένος από παιδιά κάτισχνα, αλλά με απίστευτη δύναμη. Ορκίστηκα να μην τα ξεχάσω. Ποτέ όμως δεν συνάντησα κάποιον που να βίωσε τέτοιου είδους φώτιση ξαπλωμένος δίπλα σε μια πισίνα ή στα κλιματισμένα γραφεία ενός ουρανοξύστη. Το πρόβλημα είναι ότι σε πολύ λίγους νέους προτείνεται στην πράξη αυτή η εναλλακτική δυνατότητα. Οι σπουδαστές κολεγίων & πανεπιστημίων συναγωνίζονται να γεμίσουν το βιογραφικό τους με εργασιακές εμπειρίες, δουλεύοντας αμισθί, σαν σκλάβοι, σε τράπεζες & σε δικηγορικά γραφεία. Μετά το πτυχίο, ο ανελκυστήρας οδηγεί κατευθείαν στον κόσμο των εταιρειών. Τα όνειρα για τα ηλιοβασιλέματα στην Κένυα γρήγορα αντικαθίστανται με σχέδια για γκολφ τα απογεύματα της Τετάρτης.

Επισκέπτομαι συχνά σχολεία σε διάφορες πόλεις όπου μιλώ για την δουλειά μου με τα παιδιά του δρόμου. Σε πολλές περιπτώσεις, έχω επιστρέψει σε γυμνάσια όπου πριν από μερικά χρόνια είχα συναντήσει νέα παιδιά με σχέδια να αλλάξουν τον κόσμο. Τι έγιναν αυτοί οι νέοι; Γονείς, φίλοι & δυνητικοί εργοδότες είχαν παρέμβει & η πλάστιγγα έγειρε προς την επιλογή μιας καλοπληρωμένης θέσης σε πολυεθνική εταιρεία. Ελπίζω, για το δικό τους καλό, οι νέοι αυτοί & οι νέες να μη σκέφτονται & πολύ το τίμημα που χρειάζεται να πληρώνουν για την επιλογή τους. Να μη σκέφτονται τα άστεγα παιδιά της Αφρικής, τους μικρούς αυτούς αγωνιστές της ζωής που θα μπορούσαν να γίνουν φίλοι τους & να τους προσφέρουν τις πιο βαθιές συγκινήσεις. Η’ την υπέροχη διεθνή ομάδα με την οποία θα συνεργάζονταν , αν είχαν επιλέξει να δουλέψουν με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ή τη Διεθνή Αμνηστία. Ελπίζω τα καινούργια τους τζιπ να τους παρηγορούν, & το αφεντικό τους να τους αφήνει ελεύθερα τα απογεύματα της Τετάρτης για γκολφ, όπως τους είχε υποσχεθεί.

2 σχόλια:

  1. Αυτό ήταν το "μεγάλο κόλπο" του καπιταλισμού και το εφάρμοσε με εξαιρετική επιτυχία. Έπεισε τους πάντες ότι ο σκοπός της ζωής του ανθρώπου είναι να "παράγει" και να "καταναλώνει". Ξεχάστε τη φύση, τα ηλιοβασιλέματα, τα ουράνια τόξα, τους συναισθηματισμούς, τον άλλο άνθρωπο, τα παιδιά, και δουλέψτε όλη μέρα...αλλά μην ανησυχείς: το σαββατόβραδο θα αγοράσεις διασκέδαση με τα λεφτά που κέρδισες! Κι έτσι χωρίς φιλία, χωρίς αγάπη, εις βάρος άλλων ανθρώπων του πλανήτη (που πεθαίνουν απο την πείνα για να φοράω εγώ Nike), με καταθλίψεις, με ψυχαναγκασμούς και μια βαθιά αίσθηση κενού μέσα μας, θα ζήσουμε την μικρή μίζερη ζωούλα μας, ανάμεσα σε τσιμέντα βλέποντας ηλιαχτίδες και όχι τον Ήλιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κώστας (Το ομορφόπαιδο)12 Δεκεμβρίου 2009 στις 4:46 μ.μ.

    Εγώ με το νέο τζιπ που αγόρασα πήγα διακοπές στην Αφρική, μες τη ζούγκλα. Ευτυχώς είχα το gps και δε χάθηκα. Με τη νέα μου κάμερα τράβηξα πολλά βίντεο και ευτυχώς είχα το λάπτοπ και τα έσωσα όλα εκεί. Σας καλώ όλους στη νέα μου βίλα να δούμε πώς περνάνε αυτά τα παιδάκια εκεί. Θα παραθέσω και δείπνο δίπλα στη πισίνα, να μη σας πέσει και βαρύ το πρόγραμμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή