O θάνατος της λογοτεχνίας...


Όλα τα γράμματα του αλφάβητου είναι 24 και αν συμπεριλάβουμε και τα σημεία στίξης, τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι υπάρχουν περίπου 50 διαφορετικοί τρόποι για να ξεκινήσεις να γράφεις ένα βιβλίο. Ομοίως, θα υπάρχουν 50 τρόποι για να γράψεις το δεύτερο γράμμα ενός βιβλίου. Άρα, υπαρχουν συνολικά 50*50 συνδυασμοί για τα 2 πρώτα γράμματα ενός βιβλίου, 50*50*50 συνδυασμοί για τα τρία πρώτα γράμματα ενός βιβλίου κ.ο.κ. Αν υποθέσουμε ότι κάθε βιβλίο περιλαμβάνει περίπου 500 σελίδες και κάθε σελίδα περιλαμβάνει περίπου 500 λέξεις, τότε υπάρχουν περίπου 250.000 λέξεις (συνδυασμοί γραμμάτων) σε κάθε βιβλίο και περίπου 10 εκατομμύρια γράμματα σε κάθε βιβλίο . Επομένως, όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί γραμμάτων σε ένα βιβλίο είναι (με τρελή στρογγυλοποίηση!) περίπου 10 υψωμένο εις την 10.000.000. Δηλαδή, ο αριθμός 1 ακολουθούμενο απο 10 εκατομμύρια μηδενικά.

Αυτός ο αριθμός όμως, όσο μεγάλος και αν φαίνεται, είναι πεπερασμένος (ενδέχεται ο αριθμός αυτός να είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος λόγω της ασάφειας των υπολογισμών αλλά δεν αλλοιώνεται το επιχείρημα απο το μέγεθος του αριθμού) . Και αυτό σημαίνει ότι κάποτε, τα πάντα θα έχουν γραφτεί!!! Η ανθρώπινη λογοτεχνία θα εκλείψει! Η ανθρώπινη ποίηση θα πεθάνει! Οτιδήποτε μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους, θα έχει ήδη ειπωθεί και γραφτεί απο κάποιον συγγραφέα ή ποιητή! Θα έρθει κάποτε μια εποχή (αν δεν έχει εξαφανιστεί το ανθρώπινο είδος) που απλά θα θαυμάζουμε τα έργα των παλαιότερων και τίποτα καινούριο δεν θα μπορεί να προκύψει! (Θα μπορούσαμε να υπολογίσουμε και σε πόσα χρόνια θα γίνει αυτό αλλά δεν γνωρίζουμε την παγκόσμια παραγωγή βιβλίων ετησίως....)

Σχόλιο 1: Αντιθέτως, τα Μαθηματικά (όπως έχει αποδειχθεί απο τον Chaitin) είναι άπειρα. Και είναι άπειρα διότι για κάθε καινούρια έννοια που συλλαμβάνεται, αντιστοιχίζεται και ένα νέο σύμβολο!

Σχόλιο 2: Δεν ξέρω αν το καταλάβατε αλλά οι φιλόλογοι θα μείνετε άνεργοι..χα! Γι'αυτό παντρευτείτε κανένα Μαθηματικό, μπας και φέρει κανένα φράγκο στο σπίτι...

4 σχόλια:

  1. Δημήτρης Χατζημήτσος27 Νοεμβρίου 2009 στις 1:58 μ.μ.

    Το ίδιο θα γίνει και με την μουσίκη ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κώστας (Το ομορφόπαιδο)28 Νοεμβρίου 2009 στις 7:41 π.μ.

    Ωραίος τρόπος να ψάξεις να βρεις γυναίκα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χαχαχα...Το ήξερα ότι αυτό θα σχολίαζες!!!Εμ να χρησιμεύσουν και τα Μαθηματικά σε κάτι...βαρέθηκα πια όλες να με θέλουν για το κορμί μου...χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή