E.T. phone home...

Στο Αρεσίμπο του Πουέρτο Ρίκο βρίσκεται το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου, με διάμετρο 300 μέτρων, που λειτουργεί υπο την εποπτεία του αμερικάνικου πανεπιστημίου του Cornell. Απο εκεί, στις 16 Νοεμβρίου 1974, στάλθηκε ένα κωδικοποιημένο μήνυμα προς το αστρικό σμήνος Μ-13 στον αστερισμό του Ηρακλή, που βρίσκεται σε απόσταση 24.000 ετών φωτός. Το μήνυμα αποτελούνταν απο μια σειρά 1.679 δυαδικών ψηφίων (bit) τα οποία όταν αποκωδικοποιηθούν, αποκαλύπτουν την ταυτότητα του αποστολέα: τα (μάλλον) νοήμονα ανθρώπινα όντα του μικρού πλανήτη Γη.

Για να αποκωδικοποιηθεί όμως το μήνυμα θα πρέπει ο παραλήπτης να αντιληφθεί ότι ο αριθμός 1.679 είναι γινόμενο ακριβώς 2 πρώτων αριθμών (73 x 23). Έτσι, θα έχει 2 επιλογές: να διατάξει τα ψηφία σε έναν δισδιάστατο πίνακα 73 γραμμών στον οποίο η κάθε γραμμή θα περιλαμβάνει 23 bit ή σε έναν πίνακα 23 γραμμών στον οποίο η κάθε γραμμή θα περιλαμβάνει 73 bit. Ο δεύτερος τρόπος διάταξης αποκαλύπτει την διπλανή εικόνα, στην οποία φαίνονται το ραδιοτηλεσκόπιο απο το οποίο στάλθηκε το μήνυμα, ένας άνθρωπος, η διπλή έλικα του DΝΑ, ο πληθυσμός της Γης, το δεκαδικό αριθμητικό μας σύστημα κ.α.

Δηλαδή πρόκειται για ένα μήνυμα του οποίου οι παραλήπτες αναμένονται να είναι αρκετά έμπειροι στα Μαθηματικά ώστε να αναλύουν ακεραίους αριθμούς σε πρώτους παράγοντες. Αν λοιπόν κάποιος λάβει το μήνυμα και μπεί στον κόπο να μας απαντήσει, τότε θα καταφέρουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν τα Μαθηματικά είναι ίδια σε όλο το σύμπαν και ανεξάρτητα απο αυτούς που τα εφαρμόζουν (Πλατωνικός Ιδεαλισμός).
Μια μικρή λεπτομέρεια: θα πρέπει να περιμένουμε 48.000 χρόνια για να φτάσει το μήνυμα πίσω στη Γη ( ίσως και περισσότερο αν οι αποδέκτες είναι απο Θεωρητική Κατεύθυνση...).
Οπότε, μείνετε συντονισμένοι!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου