Η τεχνολογική μοναδικότητα (Technological Singularity)


Σύμφωνα με τον γνωστό εφευρέτη, συγγραφέα και φουτουριστή Ray Kurzweil, η ανθρωπότητα αναμένεται να κάνει το μεγαλύτερο άλμα της ιστορίας της μέσα στην δεκαετία του 2040.










Τα γεγονότα που θα συμβούν θα είναι δραματικά καταλήγοντας σε ένα καθοριστικό σημείο επονομαζόμενο Technological Singularity (Μοναδικότητα). Ο όρος είναι δανεισμένος από τις μαύρες τρύπες και υποδεικνύει την πλήρη αδυναμία του νου να κατανοήσει την τεχνολογική πρόοδο απ' αυτό το σημείο και έπειτα.

Αυτό σημαίνει ότι θα μιλάμε για την εποχή προ και μετά την Μοναδικότητα. Την περίοδο εκείνη ένας υπολογιστής αξίας $1000, θα έχει την υπολογιστική δύναμη του συνολικού ανθρώπινου πληθυσμού.

Τα όρια της σμίκρυνσης των τρανζίστορ θα έχουν εξαντληθεί (έχοντας φτάσει το ατομικό επίπεδο) και η μόνη λύση για την αύξηση της υπολογιστικής ισχύς θα είναι προς τα "έξω". Σταδιακά η μάζα της γης θα μετατραπεί σε υπολογιστική ύλη και αργότερα το σύμπαν.



Σύμφωνα με τον Kurzweil, μέχρι το 2040 θα έχει ολοκληρωθεί η πλήρης χαρτογράφηση του εγκεφάλου και θα επέλθει πραγματική Τεχνητή Νοημοσύνη (μηχανές που σκέφτονται) που θα αναλάβει τα ηνία της τεχνολογικής εξέλιξης, με μονάχα έμμεση ανθρώπινη παρέμβαση.

Εκείνη τη δεκαετία θα μπορέσει να ψηφιοποιήθεί η σκέψη και αυτοί οι Άνθρωποι-Μηχανές θα βελτιώνουν τον εαυτό τους με απίστευτη ταχύτητα (εκθετικά) και το αποτέλεσμα από εκείνο το σημείο και μετά θα είναι απρόβλεπτο.

Αν σας φαίνεται δύσκολο το εγχείρημά, σκεφτείτε πως όταν άρχισε η χαρτογράφηση του ανθρώπινου DNA στις αρχές του 90 με την τότε τεχνολογία υπολογιζόταν να τελειώσει χιλιάδες χρόνια μετά. Ωστόσο, με την εκθετική βελτίωση της τεχνολογίας, ολοκληρώθηκε κιόλας την προηγούμενη δεκαετία!

Ο άνθρωπος θα πάρει την εξέλιξη στα χέρια του και θα γίνει ένα με την τεχνολογία. Δεν θα υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. Αν και αυτό ακούγεται τώρα ψυχρό, σύμφωνα με τον Kurzweil αυτό θα επιφέρει μία έκρηξη των πιο ανθρώπινων στοιχείων. Την δημιουργικότητα, την αγάπη, την κοινωνικότητα και την κατανόηση. Όμως δεν είναι σίγουρο πως τα πράγματα θα πάνε κατ' ευχήν.




Μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα δύο ακραία ενδεχόμενα μετά την Μοναδικότητα. Στην χειρότερη περίπτωση η τεχνολογία ανεξέλεγκτα θα ακολουθήσει αυθαίρετα τις εντολές τις ύπαρξης της. Έτσι, χιουμοριστικά μπορούμε να φανταστούμε ένα εργοστάσιο παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών σταδιακά να μετατρέπει τον περίγυρό της σε κλωστές, όλους του υπαλλήλους, έπειτα τον στρατό που θα επισπεύσει, την ξηρά, την θάλασσα, τον πλανήτη, το ηλιακό σύστημα, τον Milky Way και τέλος το σύμπαν! Οι Μηχανές θα κυριαρχήσουν και πιθανότατα θα εξαλείψουν τον ανταγωνισμό (τους κανονικούς ανθρώπους που θα έχουν απομείνει).

Αντίθετα, ο Kurzweil είναι αισιόδοξος πως η Μοναδικότητα θα είναι μία παραδεισένια κατάσταση, ο πιο γνήσιος πολιτισμός των ανθρώπων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει "Θα είναι τα παιδιά μας" εννοώντας τον ενοποιημένο ανθρώπινο-τεχνολογικό πολιτισμό. Τα δεσμά της βιολογίας θα σπάσουν και για πρώτη φορά οι άνθρωποι θα λένε "Προορισμός μας είναι τα άστρα" και θα ξέρουν πως είναι πραγματικότητα!

Ο Kurzweil εξηγεί πως ο λόγος που ένα τέτοιο κοσμοϊστορικό γεγονός δεν είναι ευρύτερα γνωστό και δεν συζητιέται, είναι η έμφυτη τάση του ανθρώπου να σκέφτεται γραμμικά, ενώ η τεχνολογία αναπτύσσεται εκθετικά. Έτσι για να κάνουμε εκτιμήσεις για το μέλλον προβάλλουμε την παρέλθουσα πρόοδο στο μέλλον, περιμένοντας πως, περίπου, ο ρυθμός της θα είναι ο ίδιος.

Αυτό που απομένει είναι να δούμε εάν θα επαληθευτεί και πολλοί από μας ζήσουν τη Μοναδικότητα.


περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου