Τα βραβεία Ig Nobel 2014 – «πρώτα γελάς και μετά σκέφτεσαι»

Τα βραβεία lg Nobel απονεμήθηκαν και φέτος – για 24η χρονιά. Πρόκειται για βραβεύσεις ερευνητικών εργασιών που πρώτα κάνουν τους ανθρώπους να γελάσουν και στη συνέχεια να σκεφτούν.












Η τελετή απονομής διοργανώθηκε από το επιστημονικό χιουμοριστικό περιοδικό “Annals of Improbable Research” στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον εκδότη του “Annals of Improbable Research”, Marc Abrahams, περίπου 9.000 υποψηφιότητες κατατίθενται κάθε χρόνο κυρίως από τρίτους στην επιτροπή επιλογής, από τις οποίες το 10% έως 20% αφορούν αυτο-προτάσεις των ίδιων των ερευνητών, αλλά αυτές οι τελευταίες σπάνια κερδίζουν κάποια διάκριση. Και εξηγεί ότι «αυτό συμβαίνει, επειδή συνήθως προσπαθούν να είναι μόνο αστείοι, ενώ εκείνοι που βραβεύονται, μάλλον δεν ξεκινούν με αυτό το σκεπτικό, αλλά συνειδητοποιούν αργότερα ότι τελικά η έρευνά τους έχει και κάποια αστεία διάσταση».

Τα φετινά βραβεία δόθηκαν:

ΦΥΣΙΚΗ: στους Ιάπωνες ερευνητές Kiyoshi Mabuchi, Kensei Tanaka, Daichi Uchijima και Rina Sakai για την μέτρηση της τριβής ανάμεσα σε ένα παπούτσι και μια μπανανόφλουδα, όπως επίσης και ανάμεσα σε μια μπανανόφλουδα και το πάτωμα, όταν κάποιος πατάει μια μπανανόφλουδα που βρίσκεται στο πάτωμα.

Η εργασία τους μας εξηγεί γιατί γλιστράμε όταν πατάμε μια μπανανόφλουδα, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με μια φλούδα μήλου ή πορτοκαλιού. Η διαφορά οφείλεται στον πολύ μικρό συντελεστή τριβής μπανάνας- δαπέδου, μ=0,066.


Τα πειράματα έδειξαν ότι θα γλιστρήσουμε αν πατήσουμε μπανανόφλουδα και το πόδι μας σχηματίζει με την κατακόρυφη διεύθυνση γωνία μεγαλύτερη από 3,8 μοίρες:. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι οι φλούδες άλλων φρούτων έχουν μεγαλύτερο συντελεστή τριβής, όπως για παράδειγμα η φλούδα του μήλου πάχους 2 χιλιοστών που έχει συντελεστή τριβής μ=0,125 και, γι’ αυτό γλιστράει πολύ λιγότερο.

ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΗ: Στους Jiangang Liu, Jun Li, Lu Feng, Ling Li, Jie Tian, Kang Lee από το πανεπιστήμιο του Τορόντο για την μελέτη τους σχετικά με τους εγκεφάλους ανθρώπων που βλέπουν το πρόσωπο του Ιησού σε μια καψαλισμένη φέτα φωμιού για τοστ!

jesusintoast.jpg.size.xxlarge.promo


Η μελέτη αφορά το φαινόμενο της παρειδωλίας, την τάση του ανθρώπινου εγκεφάλου να βλέπει σχέδια εκεί όπου υπάρχει μόνο θόρυβος. Το φαινόμενο, σύμφωνα με τον Jiangang Liu, αφορά ιδιαίτερα εικόνες προσώπων και έχει παρατηρηθεί ακόμα και στους χιμπατζήδες.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: Στους Peter K. Jonason, Amy Jones και Minna Lyons, από Αυστραλία και ΗΠΑ, για την εργασία τους κατά την οποία συγκέντρωσαν ενδείξεις ότι, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι που συνηθίζουν να μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά λόγω συνήθειας θαυμάζουν περισσότερο τον εαυτό τους, προσπαθούν να χειραγωγήσουν τους άλλους και είναι πιο ψυχοπαθείς από ό,τι οι άνθρωποι που συνηθίζουν να κοιμούνται νωρίς.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ: Στους Jaroslav Flegr, Jan Havlíček και Jitka Hanušova-Lindova, και στους David Hanauer, Naren Ramakrishnan, Lisa Seyfried, (Τσεχία, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Ινδία) για τις εργασίες τους, σχετικά με το κατά πόσο είναι επικίνδυνο για την ψυχική υγεία να έχει κανείς γάτα!

ΒΙΟΛΟΓΙΑ: Στους ερευνητές από Τσεχία, Γερμανία και Ζάμπια, Vlastimil Hart, Petra Nováková, Erich Pascal Malkemper, Sabine Begall, Vladimír Hanzal, Miloš Ježek, Tomáš Kušta, Veronika Němcová, Jana Adámková, Kateřina Benediktová, Jaroslav Červený και Hynek Burda, διότι απέδειξαν ότι, όταν τα σκυλιά ουρούν και αφοδεύουν, προτιμούν να ευθυγραμμίζουν τον άξονα του σώματός τους με τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου της Γης.

ΤΕΧΝΗ: Στους Marina de Tommaso, Michele Sardaro, και Paolo Livrea, για την εργασία τους σχετικά με τη μέτρηση του σχετικού πόνου που νιώθουν οι άνθρωποι όταν κοιτούν έναν άσχημο πίνακα ζωγραφικής, αντί για έναν όμορφο πίνακα, την ώρα που δεχόταν ριπές – στο χέρι – με ένα ισχυρό λέιζερ!

ΟΚΟΝΟΜΙΚΑ: Βραβεύθηκε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ιταλίας, διότι ανέλαβε υπερήφανα τον ηγετικό ρόλο στην εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυξήσει κάθε χώρα το επίσημο μέγεθος της εθνικής οικονομίας συμπεριλαμβάνοντας τα έσοδα από την πορνεία, τις πωλήσεις παράνομων ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο και άλλες παράνομες οικονομικές δραστηριότητες.

ΑΡΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ: Στους Eigil Reimers και Sindre Eftestøl, (Γερμανία, Νορβηγία) για την μελέτη τους που εξετάζει πώς αντιδρούν οι τάρανδοι όταν βλέπουν ερευνητές μεταμφιεσμένους σε πολικές αρκούδες!

ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Στους Raquel Rubio, Anna Jofré, Belén Martín, Teresa Aymerich, και Margarita Garriga (Ισπανία) για τον χαρακτηρισμό βακτηρίων του γαλακτικού οξέος τα οποία απομονώνονται από τα κόπρανα βρεφών ως καλλιέργειες προβιοτικών για λουκάνικα ζύμωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου