Διάσημα ρομπότ

Η λέξη «ρομπότ» (από τη σλάβικη λέξη robota που υποδηλώνει τη σκληρή δουλειά) εμφανίστηκε σε ένα τσέχικο θεατρικό της δεκαετίας του ’20, το οποίο τελειώνει με την καταστροφή του ανθρώπινου είδους.



1921 - Rossum's Universal Robots
Η υπόθεση παρακολουθεί τους εργαζόμενους σε ένα εργοστάσιο όπου παράγεται φθηνή και αποτελεσματική ρομποτική εργασία. Ο τσέχος συγγραφέας Karel Capek που έγραψε το θεατρικό δεν ήταν εκείνος που εφηύρε τη λέξη «ρομπότ» αλλά ο αδερφός του:

«Έλεγα στον αδερφό μου πως θέλω να γράψω μια ιστορία για τεχνητούς εργάτες, αλλά δεν ξέρω πως να τους αποκαλώ. Θα τους έλεγα Labori αλλά μου φαίνεται υπερβολικά λόγιο. Εκείνος γύρισε και μου είπε “Ε, πες τους ρομπότ”. Αυτό ήταν· η λέξη είχε εφευρεθεί».

Παρά την έννοια που περιγράψαμε στην αρχή, τα ρομπότ σχεδόν ποτέ δεν μένουν στη σκληρή δουλειά, αλλά, όπως οι κατασκευαστές τους, αναπτύσσουν τάσεις κυριαρχίας, όπως άλλωστε συμβαίνει και στο θεατρικό Rossum's Universal Robots, μια σκηνή από το οποίο φαίνεται παρακάτω...



1927 - Μαρία
Σε μια ουτοπική πόλη του μέλλοντος, οι εργάτες μοχθούν κάτω από τη γη προκειμένου τα πράγματα να πηγαίνουν ομαλά πάνω από αυτήν. Με μια εργατική εξέγερση πιθανή, ο ιδρυτής της πόλης διατάζει τον επιστήμονά του να κατασκευάσει ένα ρομπότ που μοιάζει με μια εργάτρια, τη Μαρία, έτσι ώστε να αποτρέψει την εξέγερση. Η μεταλλική αστέρας της ταινίας «Μετρόπολις» του γερμανού Φριτς Λανγκ ενέπνευσε το παρουσιαστικό αμέτρητων άλλων ρομπότ (όπως αυτό του C3PO). 

 1942 - Οι Τρεις Νόμοι της Ρομποτικής
Ο διάσημος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ισαάκ Ασίμωφ έγραψε τους «Τρεις Νόμους της Ρομποτικής» στην ιστορία του «Runaround». Οι νόμοι έχουν ως εξής:
- Ένα ρομπότ απαγορεύεται να βλάψει έναν άνθρωπο ή να επιτρέψει να βλαφτεί άνθρωπος μένοντας άπραγο.
- Ένα ρομπότ πρέπει να υπακούει τις εντολές που του δίνουν οι άνθρωποι, εκτός κι αν αυτές αντίκεινται στον πρώτο νόμο.
- Ένα ρομπότ πρέπει να προστατεύει την ίδια του την ύπαρξη, αρκεί η προστασία αυτή να μην αντίκειται στους δύο άλλους νόμους.


1948 - Έλμερ και Έλσι
Ο βρετανός νευρολόγος και ειδικός στα ρομπότ Γουίλιαμ Γκρέι Γουόλτερ δημιούργησε ένα ζεύγος από τις πρώτες αυτόνομες μηχανές το 1948. Τις έφτιαξε από παλιά ξυπνητήρια και τις βάφτισε Έλμερ και Έλσι. Τα δύο ρομπότ κινούνταν με αισθητήρες φωτός και αφής και είχαν μια ιδιαίτερη προτίμηση στα γυναικεία πόδια, μιας και τα τραβούσε εκεί το νάιλον που αντανακλούσε το φως!

 1956 - Ο Ρόμπι το Ρομπότ
Ο Ρόμπι ήταν ένα δημοφιλές ρομπότ που πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Απαγορευμένος Πλανήτης» (Forbidden Planet) του 1956. Έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου για το χιούμορ και το χαρακτήρα του, ενώ εμφανίστηκε σε πάνω από 30 ταινίες, σειρές και διαφημίσεις από το 1956 μέχρι και το 2012. Μάλιστα, η υπέρτατη «αναγνώριση» για τον Ρόμπι ήρθε το 2004, όταν το όνομά του καταγράφηκε στο Robot Hall of Fame!



1961 - Unimate
Το πρώτο βιομηχανικό ρομπότ Unimate, ένας γιγάντιος βραχίονας βάρους περίπου 2 τόνων, ανέλαβε εργασία το 1961 στη γραμμή παραγωγής της General Motors. Αν και περιοριζόταν κυρίως σε συγκολλήσεις, το Unimate ήταν η πρώτη ένδειξη της «ρομποτικής εισβολής» στο βασίλειο της βιομηχανικής κατασκευής.




1968 - HAL 9000
Ο HAL 9000 παρουσιάζει την κακή πλευρά της τεχνητής νοημοσύνης στην κλασική ταινία του Κιούμπρικ «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος». Ενώ έπρεπε να κατευθύνει το διαστημόπλοιο Discovery One στο ταξίδι του προς τον πλανήτη Δία και να συμμορφώνεται με τις εντολές του πληρώματος, ο HAL αψηφά την εντολή του αστροναύτη Ντέιβιντ Μπόουμαν να ανοίξει τις θύρες του θαλάμου. «Ξέρω πως εσύ και ο Φρανκ σκοπεύατε να με αποσυνδέσετε» λέει ο HAL, «και φοβάμαι πως δεν μπορώ να το επιτρέψω».

1977 - R2-D2 και C-3PO
Ο R2-D2 και ο C-3PO έκλεψαν την παράσταση στη σειρά ταινιών «Ο Πόλεμος των Άστρων» (Star wars). Τα δύο αυτά ρομπότ ήταν τόσο δημοφιλή, ειδικά μετά την ταινία «Ο Πόλεμος των Άστρων: Μια Νέα Ελπίδα» του 1977, που επανεμφανίστηκαν αργότερα σε αντικαπνιστική καμπάνια!

1978 - Ο Μάρβιν το παρανοϊκό ανδροειδές
Λόγω του τεράστιου εγκεφάλου του, ο Μάρβιν είναι πανέξυπνος και υποφέρει από ανία και κατάθλιψη. Ο Μάρβιν μπορεί να λύσει με ευκολία «όλα τα μεγάλα μαθηματικά, φυσικά, χημικά, βιολογικά, κοινωνιολογικά, φιλοσοφικά, ετυμολογικά, μετεωρολογικά και ψυχολογικά προβλήματα του σύμπαντος, εκτός από τα δικά του». Ο χαρακτήρας Μάρβιν δημιουργήθηκε από το βρετανό χιουμοριστικό συγγραφέα Ντάγκλας Άνταμς για τους σκοπούς του «Γυρίστε το Γαλαξία με Ωτοστόπ» (το οποίο από ραδιοφωνικό πρόγραμμα έγινε βιβλίο και το 2005 μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη).
  
1984 - Εξολοθρευτής
Στον «Εξολοθρευτή», ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ πρωταγωνιστεί ως η ρομποτική φονική μηχανή από το μέλλον που προγραμματίστηκε να γυρίσει πίσω στο χρόνο, να εντοπίσει και να σκοτώσει τη Σάρα Κόννορ στο Λος Άντζελες του 1984.

2000 - Σύστημα ρομποτικής χειρουργικής da Vinci
Το σύστημα ρομποτικής χειρουργικής da Vinci έλαβε την έγκριση να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς το 2000. Κατά τη διάρκεια της εγχείρισης, ο ιατρός χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό από πετάλια και χειριστήρια για να μετακινεί τον εγχειρητικό εξοπλισμό, ο οποίος μπορεί να κάνει ακριβέστατες τομές. Μέχρι το 2012, το σύστημα ρομποτικής χειρουργικής da Vinci είχε πραγματοποιήσει περίπου 450.000 επεμβάσεις.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου