Έλληνας έλυσε το μεγαλύτερο γρίφο της Πληροφορικής!

Ο 29χρονος έλληνας καθηγητής του Μ.Ι.Τ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν κατάφερε να λύσει το γρίφο του Τζον Νας που απασχολούσε τους επιστήμονες της πληροφορικής εδώ και 60 χρόνια! 






Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης τελείωσε το Βαρβάκειο Πειραματικό Λύκειο το 1999 με βαθμό 20 και το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Μηχανικών Η/Υ του Πολυτεχνείου το 2004 με βαθμό 9,98 που είναι ο μεγαλύτερος βαθμός όλων των εποχών! Μετέβη στο Berkeley όπου υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Χρήστου Παπαδημητρίου πήρε διδακτορικό το 2008 με θέμα The Complexity of Nash Equilibrium.

Η ισορροπία Nash (Nash equilibrium) εισήχθη από τον John Nash το 1951, o οποίος χρησιμοποιώντας το τοπολογικό Θεώρημα του Brower για τις υπερσφαίρες, απέδειξε ότι κάτω από πολύ γενικές συνθήκες πάντα υπάρχει ένα σημείο ισορροπίας και για την συνεισφορά του αυτή τιμήθηκε το 1994 με το βραβείο Nobel για τις οικονομικές επιστήμες.

Με απλά λόγια, ο γρίφος του Nash στο πεδίο της μαθηματικής θεωρίας παιγνίων είναι ο εξής: είχε δημιουργήσει ένα απλοποιημένο σύστημα σχέσεων και ενεργειών κάποιων ανθρώπων που βρίσκονται σε καταστάσεις με αντίπαλα συμφέροντα, όπως το να είναι αντίπαλοι σε ένα παιχνίδι. Και ισχυρίστηκε ότι σε κάθε αγορά, ακόμη και αν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, πάντα υπάρχει τρόπος να βρεθεί η ισορροπία. Ο Δασκαλάκης όμως απέδειξε ότι η ισορροπία αυτή είναι υπολογιστικά αδύνατη, δηλαδή ότι δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί αυτό το σημείο ισορροπίας!

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης μας λέει ότι: « Η Πληροφορική δεν είναι απλά ψυχροί υπολογισμοί μπροστά σε μια οθόνη αλλά έχει να κάνει με τα όρια της επιστήμης. Δεν έχουμε ιδέα ποιες είναι οι υπολογιστικές δυνατότητες των συστημάτων που σχεδιάζουμε στον υπολογιστή. Στη φύση αυτός ο υπολογισμός πως γίνεται;»

Και συνεχίζει: «Το βασικό ερώτημα στην πληροφορική είναι πώς να φέρεις ένα σύστημα σε ισορροπία ενώ αυτό είναι χαοτικό…Εκτιμάς ένα ποίημα αλλά είναι άλλο να το δημιουργήσεις εσύ από άτακτες λέξεις. Είναι ένα συγκλονιστικό ερώτημα και με αυτό παλεύουμε στην Πληροφορική».

Λίγα λόγια για τον John Nash:
Γεννήθηκε το 1928 και στην ηλικία των 19 ετών είχε καταφέρει να αποδείξει το θεώρημα του Brower. Οι θεωρίες του Nash έχουν αποτελέσει βασικούς κανόνες πάνω στους οποίους κινείται η σημερινή πολιτική και οικονομική ζωή του πλανήτη.
Ο μεγάλος αυτός Μαθηματικός έπασχε από σχιζοφρένεια και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σκεπασμένος από το πέπλο αυτής της ψυχικής ασθένειας. Μάλιστα η ζωή του έχει γίνει και κινηματογραφική ταινία με τίτλο «A Beautiful Mind” με πρωταγωνιστή τον Russell Crowe.
Μετά τη διατύπωση της θεωρίας Nash, που δεν βρίσκει εφαρμογή μόνο στα παιχνίδια αλλά και στην αγορά ή το internet, πολλοί επιστήμονες ξεκίνησαν να ψάχνουν με ποιο τρόπο μπορεί κανείς να υπολογίσει την ισορροπία Nash, ώστε να μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στο χρηματιστήριο, ποιος θα κερδίσει σε έναν αγώνα σκάκι ή τι εξέλιξη θα έχει η οικονομία της Ελλάδας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου